Любовни мечти в деня на Свети Саркис

Spread the love

29.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Св. Саркис е празник, който арменците празнуват в края на м. януари или началото на м. февруари. През 2018 г. празникът се отбелязва на 27 януари.
Според древна арменска легенда, когато отрядът, воден от Саркис и 14-те му войници се връща у дома след победа над врага, се вдига празненство в императорския дворец. Когато войниците заспали, отстъпникът – император наредил на младите момичета да убият спящите войници. Всички девици изпълнили заповедта на императора, освен едно. Очаровано от красотата на Саркис, момичето го събудило с целувка. Виждайки, че императорът е предал войниците си, Саркис, заедно със своята спасителка напуснали града на бял кон. И така, според легендата, любовта спасила живота на Саркис и той станал патрон на всички влюбени в Армения.
В нощта преди празника на Свети Саркис, младите ядат солена торта, очаквайки, че ще ожаднеят през нощта. Според легендата, който се яви в съня, че му дава вода, той ще бъде неговата/нейната половинка. И до ден днешен съществува още един обичай: поднос с пържени соленки от пшенично брашно се оставя на покрива или на балкона и ако върху соленките се появи отпечатък от копито, тази година ще се изпълни мечтата на влюбеното момче или момиче. На празничния ден се приема, че влюбените си подаряват картички, цветя и сладкиши.
От 2007 г., официално Арменска църква е обявила деня на Св. Саркис за Ден на благословия на младите с нареждане на Католикоса на всички арменци Карекин II.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *