ЛИЧНОСТИ: Царица Паранцем (IV век)

Spread the love

02.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Царица Паранцем е родена и е починала през12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n IV век сл. Хр.

Била е дъщеря на могъщия княз Антог Сюни от Сюник. От майчина страна произхожда от княжеската династия Мамигонян. Била е съпруга на Кънел Аршагуни, племенник на арменския цар Аршаг II. Когато цар Аршаг Снимка на Nerses Ketikian.чрез заговор убива Кънел, Паранцем става съпруга на Аршаг, а от 359 год. – царица на Армения.

Тя е била личност със силен характер, най-забележителната жена за века с красотата си, с ежедневието си, със смелостта си, както и с трагичната си смърт.

След ареста на цар Аршаг през 368 год. в Ктезифон и затварянето му в крепостта Анхуш (Без спомен), когато над Армения висва опасност от нахлуването на персийците, царица Паранцем поема в ръцете си управлението на страната. Тя изпраща делегация в Константинопол с молба за военна помощ и признаване от страна на Византия на нейния син Баб като арменски цар.

След това тя се установява в крепостта Артакерс, заедно с 11 000 избрана армия и царското съкровище.

Многочислената армия на персийският цар Шапух, под командването на Меружан Ардзъруни и Вахан Мамигонян нахлува в Армения и разрушава почти всички забележителни градове – Ардашад, Вахаршабад, Зарехаван, Заришад, Ван. Обсажда крепостта Артакерс, където царицата Паранцем заедно със армията си и жителите се отбраняват 14 месеца. Но в крепостта се разпространява чумата и отбранителните им сили отслабват. Да се отблъсква врага става невъзможно. Царица Паранцем се предава и като пленничка е заведена в Персия, където по заповед на цар Шапух е убита жестоко през 369 год.

По време на Карабахската война през 1990-те год. действаше женския доброволнически отряд „Паранцем” с арменки войници, който бе кръстен в чест на смелата арменска царица.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *