ЛИЧНОСТИ: Манук Бей – Балкански дипломат, с арменски произход, роден в гр. Русе, който става ключовата фигура за Букурещкия мирен договор през 1812 година

Spread the love

22.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Кой е Манук Бей (Емануел Мирзаян), който е 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nизиграл ключова роля за Букурещкия мирен договор между Османска империя и Русия през 1812 година. Преди две години, по повод 200-годипнината от смъртта на един велик син на арменския народ, за него е писало румънското издание Adevarul.ro.

Снимка на Nerses Ketikian.Кой е Манук Бей (Емануел Мирзаян)

Основателят на един от най-известните ханчета в Букурещ – „Hanul lui Manuk” е арменец по произход – Манук Бей или Емануел Мирзаян. Той е роден през 1769 година в град Русе, в семейство на търговци.

Бил е служител в канцеларията на Мустафа Байрактар (Алемдар) паша. Османският султан Мустафа IV е провъзгласил Манук, като драгоман (1) на Високата Порта (2) на Османска империя и го е удостоил с титлата бей (3).

Великият везир Мустафа паша, през 1807 година, по време на руска-турската война, е назначен за командир на турските войски, които стигат до Румъния. Той е убит в резултат от въстанието на еничарите, които не са получили заплатите си, а Манук Бей, който бил секретар и касиер на пашата, първо избягал към Русчук (Русе), а после до Цариград. Когато се установява в Букурещ, започнал да се занимава с посредничество между Османска империя и Русия.

„През 1811 година Високата Порта веднага инструктира Манук Бей да се заеме с установяването на мир при условие – да не отстъпва територии. Това доказва, че Манук не е бил прекъснал отношенията си с турците и се е ползвал с пълното им доверие, продължавайки да работи с тях. Следователно, Манук бил таен шпионин на турците, който формално бягал, за да създаде илюзия, че е жертва на гонение от турците. На 16/28 май 1812 годна мирният договор, подписан в Букурещ предвиждал тъкмо териториални отстъпки, което предизвикал голям гняв в Истанбул. Той умело бил използван от агентите на френския император Наполеон I, който се готвел на война срещу Русия”, пише историкът Паул Штефанеску в книгата си „Загадките на румънската история”.

Манук Бей успява да избяга от отмъщението на Османската империя

През пролетта на 1813 година Манук решава да напусне страната и инструктира Асатур Аветянц да се занимава с делата му и да продаде красивия хан, който тогава бил много известен. Но не се намерил купувач, въпреки че много хора били заинтересовани от продажбата му, сред които и Йоан Караджа. Наемателите не плащали дори част от задълженията си. Манук бяга от Румъния, понеже турците започнали да отмъщават на всички онези, които били отговорни за Букурещкия мирен договор. Няколко души били убити и Манук разбрал, че го очаква същата съдба, понеже турците се съмнявали, че е минал на страната на руснаците. Той решил да напусне страната.

Кой предава Манук Бей

Учителят на децата на Манук – Мъсер Мъсерянц, съставил биографията му, която е въз основа на документи и свидетелства на съвременници. Според тази биография, предателят на Манук Бей е бил румънският княз Вода Караджа.

„Румънският княз Караджа Вода предаде Манук Бей, представяйки се на приятел. Често казваше за Манук Бей, че е негов близък и спасител. Ако не по-рано, то поне тогава, когато пашата пристигна в Букурещ, трябваше да предупреди Манук Бей каква опасност му грози. Но Караджа постъпи другояче. Той бе повече заинтересуван от убийството на Манук Бей, отколкото на Рамиз паша”, пише в труда си Мъсерянц.

Според биографията на Манук Бей, Дели-Баса, убиецът на Рамиз паша, се срещнал с Манук Бей и признал, че Караджа е поръчал и неговото убийство, показвайки императорски указ. Манук Бей успява да избяга към Трансилвания с помощта на един австрийски вестител, след което стига до Франция.

Смъртта на Манук Бей

Арменският архиепископ Крикор Закарян в едно писмо, датирано от 23 юни 1817 година, описал смъртта на Манук Бей. „На Манук Бей му бяха казали, че покрай мястото, където той живее, ще мине княз Бенигсен, командир на армията. На 20-и, същия месец, Манук отиде да посрещне княз Бенигсен, Рустевич и Бахметов и да им окаже почести. Той ги заведе в дома си. Направи няколко опита да слезе от коня, но падна в безсъзнание на стълбите.

Генералите веднага внесоха тялото в дома му, сложиха го на дивана и напръскаха лицето му с вода. Успяха да го свестят. Манук поиска вода и каза да му вземат кръв, но тогава нито неговият, нито техният лекар бяха там. Докато от града пристигнат лекарите, около 8 часа вечерта той почина в присъствието на князете. Така завърши земния живот на Манук Бей”, се казва в писмото на архиепископ Закарян.

1 – Драгоман е официална титла на личност в средновековната дипломация, която има функциите на преводач и посредник между Османската империя, страните от Близкия изток и европейските дипломатически и търговски представителства в тях.

2 – Високата порта е термин, с който се обозначава диванът на Османската империя, в който се изработва държавната политика.

3 – Бей (или бег, бек) е тюркска титла, първоначално означавала водач на малка племенна група. По-късно тя започва да се отнася за владетелите на независими или васални княжества, както и за управителите на провинции в много страни от Близкия изток. Областта, управлявана от бея се нарича бейлик.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *