ЛИЧНОСТИ: Джакомо (Агоп) Луиджи Чамичян влезе в историята на фотохимията като създател на първите прототипи на слънчеви панели

Spread the love

09.09.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Джакомо (Агоп) Луиджи Чамичян е италиански химик от арменски произход, професор в университета в Болоня, сенатор на Италия. Той влиза в историята на фотохимията като създател на първите прототипи на слънчеви панели. Председател на химическото дружество на Италия, член на Националната академия на Италия, Кралската академия в Генуа, Кралската академия в Падуа, Националната академия деи Линчеи, Лондонското кралско общество, Парижката академия и член-кореспондент на Санкт Петербургската академия на науките.

Джакомо Луиджи Чамичян е роден на 27 август 1857 г. в град Триест (по онова време част от Австрия, сега Италия) в семейството на успешен бизнесмен, родом от Армения.

През 1874 г. той постъпва във Виенския университет, катедрата на Барт и Уго Вайдел, а две години по-късно, увлечен от емисионната спектроскопия, публикува поредица от статии, описващи изследванията си в тази област. Още като студент получава покана да прочете лекции по фотохимия за професори.

Резултат с изображение за Լուիջի ՉամիչյանПрез 1877 г. той представя докторската си дисертация на Академичния съвет на Виенския университет, чийто материал изцяло се основава на собствените му изследвания. Въпреки факта, че е придружен от блестящи отзиви от двама известни специалисти – Барт и Вайдел, както и препоръки за защита на целия отдел по обща органична химия, му е отказано допускане до защитата заради младата му възраст (по това време той дори не е имал университетска диплома). Тогава Чамичян напуска Виенския университет и заминава да работи в Германия.

След като се установява в университета в Гисен, две години по-късно той получава научна степен, въпреки че от него се изисква да провежда многократни изследвания в университетските лаборатории.

Резултат с изображение за Լուիջի ՉամիչյանПрез юни 1901 г. става почетен доктор по право в университета в Глазгоу.

В допълнение към проучванията на фотохимичните реакции, Джакомо Луиджи Чамикян в продължение на 25 години изучава еластичните свойства на животинските мазнини. Резултатите, представени след края на работата през 1904 г., той представя в доклада си „Развитие на химията на пирола през последния четвърт век“, с който прави фурор на следващата конференция на немските химици.

През 1910 г. Дж. Чамичян е избран за член на италианския парламент, в който застава начело на комисията по въпроси, свързани с образователните и изследователските институции в Италия.

Резултат с изображение за Լուիջի ՉամիչյանПрез 1912 г. на 8-ия международен конгрес по приложна химия той представя документ, описващ бъдещето на енергията, което вижда в широкото използване на слънчевата енергия: „Индустриални колонии без тръби за пушене ще се появят на сухите земи; гора от стъклени тръби ще се разпространи по равнините и стъклените сгради ще растат навсякъде; вътре в тях ще протичат фотохимични процеси, които досега са били неизвестна загадка за растенията, но всичко това ще бъде овладяно от човешката цивилизация, която ще знае как да получи още по-изобилни плодове …. И ако в близко бъдеще запасите от въглища бъдат напълно изчерпани, цивилизацията няма да изчезне, а ще съществува, докато слънцето грее!”

В допълнение към горното, той е председател на химическото дружество на Италия, член на Националната академия на Италия, Кралската академия в Генуа, Кралската академия в Падуа, Римската кралска академия, Британското кралско дружество, Френската академия на науките и Петербургската академия на науките.

По време на Първата световна война Чамичян се занимава с изучаване на химически оръжия и разработва средства за защита срещу тях. Директно в контакт с отровни газове той получи отравяне, боледува дълго време и така не се възстановява напълно до смъртта си.

Джакомо Луиджи Чамичян умира на 2 януари 1922 г. в град Болоня.

През живота си Чамичян е патентовал повече от четиридесет изобретения и е автор на повече от четиристотин научни труда. Девет пъти ученият е номиниран за Нобелова награда.

Химическият институт на град Болоня носи неговото име; близо до института, е издигнат паметник на Джакомо Чамичян.

От 1997 година Ереванския техникум по приложна химия носи името на всеизвестния син на арменския народ.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *