ЛИЧНОСТИ: Братята-близнаци Хюз, холивудски режисьори, се гордеят с арменските си корени

Spread the love

27.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Близнаците Алън и Албърт Хюз, които са 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nзавладели Холивуд, са родени през 1972 година, в град Детройт в САЩ, с баща афроамериканец и майка арменка, семейството на която е имигрирало от Иран. Детството на бъдещите режисьори е минало в Калифорния, където майка им Айда Хюз се е Снимка на Nerses Ketikian.преместила заедно с братята след развода си.

Първата видеокамера Айда е подарила на братята по повод 12-та им годишнина. Тъкмо тази камера е била решаваща за съдбата им. Всичко започва, докато са били в училище, и братята направили експерименти като снимали малки видеоматериали.

Към края на 1980-те братята Хюз снимат първия си късометражен филм „The Drive By”, който става хит на ъндърграунда на Лос Анжелис и помага на братята да намерят продуцент в Холивуд.

Професионалната им кариера започва  в „Hollywood Records”, където те активно започват да снимат видеоматериали за холивудските звезди от 1990-те години, в това число за Тоун Лок и Тупак Шакур.

Братята Хюз – близнаците Алън и Албърт, правят своя невероятен пробив в развлекателната индустрия, режисирайки филма „Заплаха за обществото”, когато са едва 20-годишни. Премиерата на филма е през 1993г. на филмовия фестивал в Кан, където получава многобройни отличия.

След дебюта си на големия екран с филма „Заплаха за обществото”, те режисират военната драма „Dead Presidents” със сценарист Майкъл Хенри Браун и с участието на Ларънц Тейт, Крис Тъкър и Мартин Шийн. Във филма се разказва за живота на млад мъж, завърнал се от Виетнам. Премиерата на филма е през 1995г. на филмовия фестивал в Ню Йорк. А през 1999г.  на фестивала в Сънданс презентират следващия си проект „American Pimp”.

През 2001г. режисират биографичния филм за масовия убиец Джак Изкормвача, „От ада”, в който участват Джони Деп и Хедър Греъм.

Своя дебют като изпълнителни продуценти правят с телевизионния сериал по USA Network „Touching Evil”, на който Алън Хюз е режисьор на пилотния епизод.

Освен успешни кинотворци, Алън и Албърт са доказали таланта си и в сферата на музикалния бизнес. Първите им два саундтрака „Заплаха за обществото” и „Dead Presidents”, които продуцират, стават платинени.

В своите интервюта братята често споменават за своите арменски корени и винаги говорят с гордост за възпитанието си, което са получили от семейството на майка им. Те са силно свързани и с Армения, която смятат за свое историческо Отечество.

Последния път са посетили Армения през 2010 година в рамките на Международния кинофестивал „Златна Кайсия”.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Հյուզ եղբայրները հպարտանում են իրենց հայկական արմատներով. աֆրոամերիկացիներ, ովքեր նվաճել են Հոլիվուդը

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *