КРАТКИ НОВИНИ ОТ АРМЕНИЯ

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 13.07.2018 – Премиер-министърът на Армения Никол Пашинян имаше много срещи в Брюксел. В рамките на срещата на върха на НАТО 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nуспя да се срещне с ръководители на редица държави членки на ЕС, както и ръководители на ЕС. Почти всички държавни глави, които са присъствали на срещата, са честитили на Пашинян за „копринената” революция в Армения, както и назначаването му на поста на премиер-министър на страната.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е казал, че са въодушевени от събитията в Армения и са готови да подпомогнат за реформите в страната. От името на Европейския Съюз председателят на Европейския Съвет Доналд Туск също е изразил готовност за подкрепа на реформите в Армения.

В Брюксел се срещнаха външните министри на Армения и Азербайджан

В Брюксел се състоя среща между външните министри на Армения и Азербайджан – Зохраб Мнацаканян и Елмар Мамедяров. Като външен министър на Армения, това бе първата среща на Мнацаканян с азербайджанския си колега. Срещата е била повече познавателна, а информацията за нея – суха и официална. Според МВнР на Армения, Зохраб Мнацаканян е подчертал важността на процеса на мира под патронажа на Минската група към ОССЕ, както и запазването на динамиката на преговорите. Според прессъобщението на Минската група към ОССЕ, страните са се договорили да се срещнат отново.

Световноизвестен учен получи гражданство на Република Армения

Световноизвестният учен акад. Юри Оганесов получи арменско гражданство. Преди няколко дена великият учен се срещна с премиера на Армения Никол Пашинян, който е уведомил Оганесов, че е одобрил предложението той да получи гражданство на Република Армения, а на 11 юли т.г. президентът на Армения Армен Саркисян бе подписал указа. Юри Оганесов е съавтор на 11 открития в сферата на изкуствения синтез на новите химически елементи, а в негова чест е наименуван 118-ти химически елемент в Менделеевата таблица – „оганесон” (Og). Юри Оганесов е научен ръководител на лабораторията по атомните реактори към Обединения институт по ядрените изследвания в Дубна (Русия).

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *