Кражба на култура: Азерите стартират кампания, претендираща за арменските килими  

Spread the love

17.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Азерите представят древната арменска текстилна и тъкана култура като традиция на азербайджанци и турци.

ГЛЕЙНДЕЛ – Арменското килимарско общество в Глейндел, организация, базирана в Лос Анджелис, посветена на популяризирането, съхраняването и представянето на древната култура на килимарството в Армения по света, излезе тази седмица с тревожно съобщение за кампанията на Азербайджан, който обяви арменските килими като свои собствени. Ето и текстът на съобщението:

„Официален Азербайджан, в тайно споразумение с членове на частния сектор, които са в близост до режима на Азербайджан, стартира кампания за присвояване на древните арменски килими,  текстилни тъкачни традиции и производство като свои собствени, като създаде статии в местни и международни медии, спонсорира изложби и публикации на художествени книги, които изобразяват арменските тъкани изкуства и история като азербайджански.

Няколко азиатски новинарски източници („Спутник“ Азербайджан, списание World Economics: Азербайджански вестник за икономика, финанси и бизнес), подкрепени и подтикнати от правителството на Азербайджан – известен нарушител на човешките права, наскоро публикуваха статии, които погрешно твърдят, че арменските килими, които се радват на световна известност, от редица исторически арменски региони, включително републиките Армения и Арцах (Нагорни Карабах), са и азиатски културни артефакти и традиции.

За съжаление азерската и турска държави отдавна са допринесли със зловещи политики и действия към арменците и арменската култура. В ранните години на миналия век се наблюдаваше масовото избиване и депортиране на арменци от арменските планини, а след това унищожаването на арменски архитектурни обекти, културни артефакти, археологически съкровища и безброй други културни ценности.

За съжаление, началото на XXI век също не подсказва, че арменската културна ще бъде съхранена, тъй като човешките и материални жестокости продължават в ръцете на азерската държава в и около историческия Арцах (Нагорни Карабах) и Нахичеван, хилядолетното наследство на местните арменци.

Турската и азерска държави не само извършиха Геноцид, но продължават да се опитват да свалят дрехите  на оцелелите от Геноцида и тяхното потомство в културен смисъл, памет и мотиви, които по някакъв начин са запазени и всъщност са основата на Арменската културна идентичност. Да лишат жертвите на Геноцида от традициите и идентичността им, които са им толкова скъпи, е все едно да отрекат самото им съществуване. Това е крайния и най-ужасен етап от Геноцида“.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *