Конгресът приветства първото посещение на президента на Арцах

Spread the love

15.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Президентът на Арцах – Бако Саакян, който е на работно посещение във Вашингтон, посети Конгреса на САЩ. По време на среща с група от членове на комисията по външни отношения на американския Конгрес Саакян обсъди въпроси, свързани с двустранните отношения между Арцах и Съединените щати, както и уреждането на конфликта на Азербайджан с Арцах.
“За мен е чест да поздравя президента Бако Саакян, първият президент на Арцах, който посети Конгреса на САЩ. Напълно съм съгласен с призива му за постигането на траен мир за Арцах, и аз вярвам, че това може да се постигне, както им се предлага (на страните в конфликта) да го обсъдят на масата за преговори , каза по време на среща с президента на Арцах конгресменът от Камарата на представителите на Републиканската партия, Франк Палоун.
В своето изказване, президентът на Арцах заяви, че е оптимист по отношение на Съединените щати като приятелска страна, която стана за милиони арменци втори дом.
“Аз съм оптимист, защото тук имаме лоялни, честни и безкористни приятели, които в продължение на много години са винаги близо до Арцах, за да помогнат на нашите хора, предават на света обективна информация за нашата страна. Ние високо ценим нашите приятелски връзки, като ги разглеждаме като богатство”, каза президентът.
На среща с конгресмени Саакян оценени високо ролята на Вашингтон в мирното и справедливо уреждане на карабахския конфликт и отбеляза, че засилването на отношенията със САЩ, е едно от основните направления на външната политика на Арцах.
Припомняме, че Баку официално изрази недоволство към САЩ за посещението на президента на Арцах.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *