КОМЕНТАР: Франция се връща – открива втори фронт по Арцахския (Карабахски) въпрос

Spread the love

07.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменският политически коментатор Акоб 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nБадалян от арменския  вестник „Лрагир” е коментирал постъпката на президента на Франция Еманюел Макрон относно провъзгласяването на 24 април за „Национален ден за възпоменание на Арменския Геноцид”. Представяме Ви коментара Снимка на Nerses Ketikian.на Акоб Бадалян:

„Президентът на Франция Еманюел Макрон на 05 февруари т.г. по време на срещата си с представителите на Арменската общност във Франция е съобщил за провъзгласяването на 24 април за „Национален ден за възпоменание на Арменския Геноцид”. За това той бе говорил по време на визитата си в Армения в рамките на Срещата на върха на Франкофония през м. октомври миналата година в Армения.

Макрон е заявил още, че Франция последователно продължава борбата си с отричането на Геноцида над арменците от страна на Турция. „Аз ясно казвам, че цялостната отговорност на президента на Република Франция е да покани президента на Турция за диалог.”, отбелязва той.

Франция вече дълго време запазва пасивност в процеса за разрешаване на Арцахския проблем, поне в сравнение на активните действия на другите две съпредседателки в Минската група към ОССЕ – САЩ и Русия, както и Германия, която показва активност в отношенията си с Армения.

Същевременно, изявлението на Макрон по време на ежегодната вечеря на Арменската общност във Франция подсказва, че Франция „се завръща”, но така наречено „от обратната страна”.

Работата е там, че в съвременните реалности Арменският въпрос и разрешаването на Арцахския въпрос не се разделят. Те се допълват един друг не само в контекста на историческо-политическия и психологически фундамент, а и по геополитическия и регионалния, корените на които достигат до Първата световна война, резултат от която бе образувано статуквото в региона и фундаменталното преразглеждане на статуквото в региона, започнало тъкмо от Арцахския конфликт, и водещо към образуване на ново световно статукво.

Сега геополитическите процеси до голяма степен произхождат от две статуква – установеното след Първата световна война чрез руско-турските договори и това, което започна да се появява след разпада на СССР, началото на което бе поставен с Арцахския конфликт.

Президентът на Франция фактически заявява за ролята на Франция в тези процеси – в полза на статуквото, поставено след войната в Арцах и новите международни отношения. Макрон заявява за „втори фронт”, за отговорностите на Франция и намерението ѝ да оглави този фронт.

Париж разменя активността си в „първия фронт” с лидерството във „втория фронт”, и Макрон като президент на Франция целѝ да доведе Турция от отричане към диалог. Макрон не си прави илюзии, че бързо ще стигне до тези цели, но тук е важен процесът, политическото послание, в рамките на което изявлението на Макрон придобива символизъм на фона на 100 годишнината от Парижката мирна конференция.

При ефективна работа от страна на Франция във втория политически фронт, може да се достигне до запазването на мира в условия на новото статукво в региона.”

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *