КОМЕНТАР: Правителството на Сирия дава зелена светлина за арменците от Сирия, които искат да се върнат в родните си места – Рубен Сафрастян

Spread the love

11.01.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Все още е рано да се говори за края на войната в Сирия –  заяви по време на пресконференция директорът на института по ориенталистика към Националната академия на Армения акад. Рубен Сафрастян и добави, че военните сили на Турция стоят готови на границата със Сирия и чакат заповед, за да влизат в Сирия.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nСъщевременно той отбеляза, че има индикации за възстановяването на Сирия.

„Може да има достатъчно положително развитие относно финансовата помощ на Сирия. Интересно бе това заявление, че Саудитска Арабия е готова да окаже помощ за възстановителните работи на Сирия. Ако това стане, ще започне сериозен процес.”, отбеляза Рубен Сафрастян.

Той каза още, че през 2019 година очаква да има частично решение за кюрдския въпрос в Сирия. Според него, забелязва, че кюрдите ще получат голямо самоуправление в състава на Сирия. До сега в Конституцията на Сирия не се признаваше нито едно самоуправление.

Говорейки за арменската общност в Сирия, Сафрастян отбеляза, че забелязва връщане на арменците в родните си места в Сирия. Той подчерта важността на изявлението на президента Башар Асад, че с личните си средства ще възстанови Арменската църква в Дейр ез-Зор.

„Това е символична стъпка. Властите на Сирия показват, че са заинтересовани от връщането на арменците в Сирия, а постъпката на Асад е зелена светлина за арменците, които искат да се върнат в родните си места в Сирия.”, отбеляза акад. Рубен Сафрастян.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *