КОМЕНТАР: Нова ситуация за Армения: започна сложната и важна мисия в Сирия

Spread the love

08.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме Ви изложението на политическия 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nкоментатор Акоб Бадалян от арменския вестник „Лрагир” относно заминаването на арменските военни специалисти на хуманитарна мисия в Сирия.

„Прессекретарят на министерството на отбраната на Армения Снимка на Nerses Ketikian.Арцрун Ованисян е съобщил, че арменска хуманитарна мисия от общо 83-ма души заминава за Сирия, където ще вземе участие в хуманитарно разминиране, ще окаже медицинска помощ и ще помогне на населението.

За намерението да се изпрати хуманитарна мисия в Сирия бе заявено от министъра на отбраната Виген Саркисян, който бе казал, че такъв въпрос се обсъжда с арменската страна. За първи път за това бе говорил премиер-министърът на Армения Никол Пашинян по време на митинга в Ереван на 17 август м.г., който бе заявил, че се обсъжда крупен армено-руски хуманитарен проект.

След това Никол Пашинян заяви, че хуманитарната мисия ще бъде осъществена под арменско знаме.

Изявлението получи голям резонанс, предишните власти на Армения активно критикуваха това решение на правителството на Пашинян. Това бе учудващо, защото за такова обсъждане с руската страна бе заявено още докато на власт бяха предишните управляващи, но тогава нямаше критики и никой не възразяваше на подобно обсъждане.

Разпространиха информация, че бившият президент на Армения Серж Саркисян е отказал такава мисия, но никой не можа да представи доказателство за това. Правителството на Пашинян също дълго време обсъждаше този въпрос, защото става въпрос за сложно външнополитическо решение, което същевременно бе необходимо да назрее.

В този смисъл инициативата, която бе започнала още преди революцията, стигна до логическия си край. Друг е въпросът, че новото правителство на Армения, обсъждайки този въпрос с Русия, ѝ предаде друго съдържание и процедурно оформление.

Безпокойството се отнася по два аспекта – сигурността на мисията и геополитическата целесъобразност, евентуална вероятност на недоволство от страна на Запада.

Относно сигурността, безусловно е важно, но държавите понякога са принудени да вземат политически решения, изхождайки от стратегическата сигурност, които предполагат известни рискове.

Има и притеснения, че Армения може да се окаже в епицентъра на терористични рискове. Но в съвременния свят в подобно положение може да се окаже всяка страна, а хуманитарният характер на мисията донякъде намалява подобните рискове.

Относно отношенията на Запада, то посолството на САЩ в Армения е заявило, че разбира необходимостта да се окаже помощ на арменската общност в Сирия, но арменските сили не бива да се намесват в ситуацията около Идлиб.

Ситуацията около Идлиб, разбира се, се промени, в това число след решението на президента Тръмп да изтегли американските войски от Сирия. Но САЩ фактически призовават Армения да не излиза от рамките на хуманитарната мисия и да извършва военни операции. Това означава, че хуманитарната мисия на Армения в Сирия бе възприета като суверенно решение на Армения, но участието във военни действия ще бъде възприето като диктат от трета страна.

Всъщност, за какво ѝ е на Армения да вземе участие в събитията в Сирия, където се сблъскват интересите на световните сили?

В Сирия има арменска общност и присъствие на арменската цивилизация. Арменската държава не може да остане безучастна към процесите, в резултат на които се унищожават тези исторически следи на арменската цивилизация. Още повече, че тези процеси могат да се разпространят в други региони по света, особено към Кавказ. Отказът от собствено присъствие лишава от възможността да бъдат поставени под отговорност други играчи, което ще доведе до нови рискове.”

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *