КОМЕНТАР: Историческата Декларация на Папа Франциск и Патриарх Кирил и Арменската Апостолическа Света Църква

Spread the love

PECHAT

sab_logo

17.02.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 12 февруари т.г., на летище Хавана, столицата на Куба, водачите на Римокатолическата църква папа Франциск и Руската Православна църква патриарх Кирил осъществиха историческа среща. реклама Ботаника1Въпреки че през вековете главите на двете църкви са имали важна роля в процесите на целия християнски свят, те не са се срещали от 1054 година насам. Дори заплахите, които са имали общохристиянско значение и са заплашвали териториите, върху които са имали влияние и двамата водачи, както и икуменическото движение, което набра нови сили през последните 20 години, не са допринасяли за подобна среща. Дори повече, между Католическата и Православна църква продължавал конфликта, който е започнал преди повече от хиляда години, като двете страни са използвали поводите, за да се критикуват една друга.

И ето, как с подобен исторически товар върху плещите си папа Франциск и патриарх Кирил, се срещнали в новия континент, далеч от конфликтите и са обсъждали основните проблеми, пред които е изправен съвременния свят, излизайки със съвместна декларация. Това несъмнено е забележително събитие за целия християнски свят. Обстоятелство, което може да повлияе не само върху духовно-културните, а и политическите, дори военнополитическите процеси.

В декларацията си папата и патриархът се обърнали към народите, живеещи по всички континенти и са говорили за проблемите, които са най-болезнени за днешната реалност. Естествено, става дума преди всичко за процесите в Близкия Изток, тамошните конфликти, в резултат от които, сред другите страдат и християните, живеещи в региона, за установените нрави в Европа – очевидното отстъпване на Християнството, за сформиращото неморално схващане, относно семейната институция, спасяването на Стария континент от влиянието на други деноминации и за други важни проблеми. Главите на Римокатолическата и Руската Православна църква са изразили съжаление, че през изминалото хилядолетие са изгубили възможността за сътрудничество, съвместно противопоставяне срещу предизвикателствата, които са били изправени пред Християнството.

His Holiness Karekin II Honored in Moscow, RussiaДекларацията на двамата духовни деятели, която съдържа 30 точки, наистина е безкрайно интересна. С духа и съдържанието си този документ изцяло се различава от всякакви съвременни политически декларации, конвенции, резолюции и подобни документи. В нея с подчертана червена линия преминава идеята за необходимостта от започване на общохристиянска борба срещу увеличаващото се влияние на Исляма. И това е новост за света, който е обявил себе си за демократичен.

Разбира се, духовните водачи имат много причини за разпространяване на подобна декларация. Между другото, проблемите на съвременния свят са притеснителни и за католическата и за православната църква. Вярно е, че изправените предизвикателства пред тях са различни в същността си и не винаги се отнасят за духовната сфера, но остава фактът, че папата и патриарха са се почувствали нужда от сътрудничество и обединяване на силите. Ако имаме предвид обстоятелството, че в основата на декларацията на двамата върховни духовни пастири лежат геополитическите въпроси, то може уверено да се твърди, че срещата им в Хавана, в крайна сметка ще превърне в политически фактор и може да повлияе, например, върху позициите на европейските държави, относно Близкия Изток.

Имайки предвид авторитета на папа Франциск и патриарх Кирил в християнския свят, може да се предвиди, че декларацията им най-малко ще даде повод за сериозно обсъждане както за християнските водачи, така и за мюсюлманските. Възможно е дори за конфликтите по различни места по света да бъде предадено различно качество. Все пак някои сблъсъци, от страна на някои кръгове, отдавна са възприети в контекста на конфликт между християни и мюсюлмани. Например, президентът на Азербайджан – Илхам Алиев използва всички поводи, за да настрои мюсюлманите срещу арменците. А за процесите в Близкия Изток дори няма нужда да се говори. През последните години се извършва истински геноцид срещу живеещите немюсюлмански народи в този регион.

Така че историческата среща и декларация на църковните глави на Римокатолическата и Православната църква може да повлияе и върху международното схващане за конфликта между арменците и азербайджанците.

Арменската Апостолическа църква има традиционни добри отношения и с католическата и с редица православни църкви. След разпадането на Съветската империя благовъзпоменатият върховен патриарх и католикос на всички арменци Карекин I е имал сериозен принос в развитието на световното икуменическо движение. На свой ред настоящият католикос Карекин II продължава делото на своя предшественик, издигайки на едно по-ново и високо ниво ролята и авторитета на Арменската църква в християнския свят. Всичко това подготвя добра почва за по-активно участие в междуцърковните обсъждания и вземането на решения. Дори повече, Арменската Апостолическа църква може да стане халката, която ще подсили и ще предаде ново съдържание на междуцърковното сътрудничество, което е започнало в Куба.

Векове наред Арменската църква е била една от основните изразители на политическите интереси на нашия народ. Днес тя се е отказала от тази своя мисия, 1385225_10202623480534674_322521158_nкоето няма как да не се отрази отрицателно върху авторитета на църквата. Разбира се, при наличие на държавност щеше да е грешно да се очаква същото участие, както бе преди. Но в политическата сфера почти свършената пасивност от страна на свети Ечмиадзин също е непростима. Църковната дипломация трябва да бъде в готовност за по-активни действия. Особено в сферите, в които политическата власт няма толкова големи възможности. И ако съглашенията между папа Франциск и патриарх Кирил създадат основи за ново движение, то Арменската църква трябва да стане една от водещите воини в тази борба. Всичко това трябва да се направи в името на арменската държава и на арменците по целия свят.

Хрант Мелик-Шахназарян, www.Times.am

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Всеки от Вас, който има желание да подкрепи финансово Арменския информационен сайт „ГАНТЕХ АРАРАТЯН”, може да насочи своите дарения към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД

Титуляр: Нерсес Кетикян

IBAN: BG22BUIN95611000123075

SWIFT: BUINBGSF

Цел: Дарение

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *