КОЛУМБИЙСКИЯ университет ще бъде ДОМАКИН НА ФОТОИЗЛОЖБА от семейния АРХИВ на ФАМИЛИЯ ДИЛДИЛЯН

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

29.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –  В една от сградите на Колумбийския университет на 1 декември т.г. ще отвори врати фотоизложба с исторически фотографии от миналата епоха. Архивът е на сем. Дилдилян, живели в Османската империя. Тя е организирана от внука на Цолак Дилдилян  – Армен Марсубян, който е написал и текстовете към фотосите.  Армен Марсубян е професор по философия в университета на Южен Кънектикът, САЩ.

Изложбата е посветена на историята на арменското семейство Дилдилян. Много от членовете на семейството са работили като фотографи в Османска Турция. Снимките, представени на изложбата, са заснети от Цолак и Арам Дилдилян  в селищата на централен Анадола и Черноморското крайбрежие. В архива на семейството се пазят повече от 1000 уникални снимки и негативи.

В периода 2013 – 2016 г. в Турция са организирани изложби на фотоси от архивите на семейство Дилдилян.

Марсубян посвещава изложбата на Осман Ковал – лидер на гражданското общество в Турция, несправедливо хвърлен в затвора, заради дейността си в защита правата на човека, насочени към укрепване на диалога между турци, кюрди, гърци и арменци.

Изложението ще се пътува също и до Лондон, Ереван, Уотъртаун и Глендейл.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *