Кнесетът одобрява предложението за гласуване за признаване на Арменския геноцид

Spread the love

24.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Израелският Кнесет ще гласува дали да признае Арменския геноцид, след като одобри предложението на председателя на Мерец – Тамар Зандберг да включи въпроса в дневния ред в сряда, 23 май, съобщава “Jerusalem Post”.

“Това е наше морално и историческо задължение”, каза Зандберг. – Някои неща са над политиката.

Предложението, одобрено с 16-0 при гласуването, се стреми да проведе първото разискване на признанието на Геноцида в пленарната зала на Кнесета.

Офисът на Зандберг посочи вторник, като дата на безпрецедентния вот. През 2015 г. Кнесета одобри предложение за дневен ред за обсъждане на Арменския геноцид, което доведе до признаването му от Комитета по образование, култура и спорт. Заданието на Зандберг е различно, тъй като призова за обсъждане в пленума, така че гласуването му да представлява позицията на целия Кнесет.

Подобни предложения са били поставяни за гласуване в миналото, но правителството винаги е искало от коалицията да гласува против тях, от тревога за отношенията с Турция.

Този път правителството изобщо не отговори на предложението.

По време на проведения в сряда вот цареше дипломатическо напрежение между Израел и Турция на заден план. Миналата седмица Турция експулсира израелския посланик за отговора на Израел на насилствени бунтове в Газа, които доведоха до смъртта на 50 терористи от “Хамас”, според техни думи, както и на 11 други жители на Газа. След това Ерусалим отпрати посланика на Анкара.

Турция отхвърля признаването на Арменския геноцид, при който Османската империя убива около 1,5 милиона арменци по време на Първата световна война. Когато разказва историческите събития, Зандберг цитира членовете на Нили, еврейско антиотоманско движение в Израел по онова време, заявявайки, че те са виждали турската армия да гори арменците живи.

Голяма част от забележките на Зандберг и председателя на Кнесета – Юли Еделщайн по този въпрос се съсредоточиха върху твърдението, че Геноцидът трябваше да бъде признат отдавна, а не като наказателен акт срещу Турция.

“Кнеснетът трябва да признае Арменския геноцид, защото това е правилното действие за нас, като хора и като евреи”, каза Еделщайн. “От години се опитвам да изпълня това морално задължение”.

В същото време Еделщайн каза, че е “неудобно да чуе избирани и държавни служители да говорят за признаването на Геноцида като подходящ ционистски отговор на отвратителните действия на Турция след неотдавнашните събития на границата с Газа.

“Откога Анкара си играе с морала ни? Историята променя ли се спрямо нашите отношения с владетел като [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган? – пита Еделщайн.

Зандберг посочи, че е внесла предложението преди настоящите напрежения с Турция и че Мерец го е направил възможно най-близо до Арменския ден за позоваване на Геноцида на 24 април всяка година от 1989 г. насам.

“Както в нашия случай, така и за арменците, великите сили знаеха за убийствата и не направиха нищо, за да ги спрат”, каза тя. “Ето защо ние казваме на света – никога повече. Никога не стойте настрана … Трябва да се издигнем над политиката, да гласуваме правилно и да участваме в историята. ”

Законът, който е съвместно усилие на коалиционните и опозиционни МК, също бе предаден на Кнесета миналата седмица, призовавайки за признаването на Арменския геноцид.

Двадесет и девет страни признават Арменския геноцид, включително Канада, Франция, Германия, Русия, Ливан и Сирия.

Министерството на външните работи не промени позицията си по признаване. Дипломатически източник заяви, че премиерът Бенямин Нетаняху ще вземе окончателното решение по въпроса.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *