КАТОЛИКОСЪТ НА ВСИЧКИ АРМЕНЦИ КАРЕКИН II СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА AGBU („Парекордзаган”) БЕРДЖ СЕТРАГЯН

Spread the love

27.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 24 март т.г., Върховният патриарх и 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nКатоликос на всички арменци Н.С. Карекин II прие в Първопрестолния Св. Ечмиадзин Председателя на Общоарменски благотворителен съюз (AGBU „Парекордзаган”) Бердж Сетрагян, който бе съпроводен от председателя на AGBU-Армения Вазкен Снимка на Nerses Ketikian.Якубян.

По време на разговора бяха обсъдени различни програми, които се осъществяват в сферите на образованието, социалното подпомагане и строителството на църковни сгради в резултат от многогодишно сътрудничество между Първопрестолния Св. Ечмиадзин и AGBU. Особено бе подчертана важността на съвместните проекти като тези на „Домовете на арменчетата” и Благотворителните столове, които дълги години продължават да съществуват благодарение на финансовата подкрепа от AGBU.

Негово Светейшество и Бердж Сетрагян обсъдиха програмите, които се осъществяват в общностите на Диаспората, които са насочени към запазването на арменската идентичност и активизирането на арменците в живота на общността. По този повод Председателят на AGBU изрази своето задоволство, че днес в много общности са назначени млади свещенослужители, които носят със себе си свежест в живота на общностите, особено сред младите.

На срещата Католикосът на всички арменци информира Председателя на AGBU за резултатите от последното заседание на Върховния Духовен Съвет, което бе проведено на 12-14 март т.г. Двустранно отбелязаха важността на предстоящия Национален Църковен Събор, който ще се проведе през м. ноември 2020 година, където ще бъдат приети изключително важни решения за бъдещето на Арменската църква. Бердж Сетрагян увери Негово Светейшество, че чрез своите структури по цял свят AGBU ще продължава да подкрепя подсилването на Църквата и чрез своите делегати ще подкрепи важните решения по време на Събора.

Обсъждайки вътрешните и външните предизвикателства пред Отечеството, Католикосът на всички арменци и Председателят на AGBU подчертаха важността на участието на всички арменци по цял свят за преодоляването на тези проблеми.

В края на срещата двустранно потвърдиха верността към ангажиментите си, които са насочени към подсилването на единството на нацията между Армения и Диаспората, както и продължителната работа за запазването на арменската идентичност и националните и духовните  ценности и традиции.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *