Карекин Бекчиян: Последните събития бяха “насочени за саботаж на патриаршеските избори”

Spread the love

14.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Избраният за патриарх на Арменската епархия в Турция архиепископ Какекин Бекчиян напуска Истанбул, след като губернаторът на града поиска изборът на духовника да бъде анулиран и принудително да бъде възстановен архиепископ Арам Атешян като Архиерейски наместник. Той поиска също да се отмени планирания избор на нов патриарх.

В декларацията  по повод оттеглянето си, архиепископ Бекчиян каза, че пристигането му в Турция се дължи на желанието да се сложи край на периода от девет години в Патриаршията “и да се допринесе за легитимиране на администрация на Патриаршията”.

“Бях убеден, че ще бъде достатъчно да действам с вяра и съвестно по този въпрос и че нашата Църква и изборът за нов патриарх ще успеят. Разбирам колко погрешно съм мислил”, каза Бекчиян.

“Когато дойдох в Патриаршията, се сблъсках с удивителни обстоятелства. Най-важното от тях бе, че от първия ден изборният процес не можеше да се придвижи напред в съответствие с прозрачни, справедливи и честни избори”, каза архиепископът.

“Друг проблем, с който се сблъсках, беше, че религиозните хора, които имаха силна воля и познаваха ценностите на нашата история и нашата общност, бяха загубили много, в сравнение с предишните периоди в Истанбул”, добави той.

“Скъпи братя и сестри, неотдавнашните събития не се случиха в един ден. За съжаление, този резултат всъщност има за цел да саботира 85-ия Патриаршески избор и е продукт на доста дълга и планирана кампания. Тази кампания започна още от първия ден след избирането ми като Архиерей. Тъмните кампании достигнаха много грозни измерения. Страхувам се, че това отношение дори ще задълбочи и допълнително ще корумпира нашето общество”, каза Бекчиян.

Архиепископът каза, че се надява опитът да помогне на общността да направи по-добра оценка на ситуацията и да получи по-добро разбиране от тези, които управляват общността.

Бекчиян заяви, че макар и без желание, той трябва да напусне Истанбул, след писмото на турското министерство на вътрешните работи.

“Конфликтът не е в моята природа. Присъствието ми не трябва да създава неприязън по каквато и да е причина и по никакъв начин в арменската общност, която вече е изстрадала много”, добави той.

Архиепископ Бекчиян заяви, че ще се моли за патриарх Месроб Мутафян, неговата скъпа майка Мари Мутафян и любимите братя и сестри. Патриарх Мутафян е бил диагностициран с дименция през 2008 г. и е под грижата на майка си от 2016 г.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *