Как ще бъдат възстановени арменските национални институции в Сирия?

Spread the love

10.01.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – С усилията на арменските общности в Сирия през 2019 година в страната ще бъдат възстановени арменските национални институции. За това заяви сирийският депутат от арменски произход Жирайр Реисян. По думите му, работите по тази насока са започнали още от 2018 година, а през т.г. те ще бъдат още по усилени.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n„Процесът за възстановяване са започнали след освобождението на Алепо и може да се каже, че е възстановен мирният начин на живот. За началото на възстановителния процес обяви Католикоса на Великия Дом на Киликия Н.С. Арам I, а към тези дейности получаваме подкрепата и на сирийските власти.”, заяви Реисян.

По думите му, вече са възстановени няколко структури, сред които напълно са възстановени  -арменското национално убежище в Алепо, единият корпус на арменското училище „Карен Еппе”, където провеждат нормални учебни занятия.

Освен тях възстановени са Арменските църкви „Св. 40-те младенци”, „Св. Емануил”, както и Киликийския колеж.

Според Реисян активно се възстановяват арменските фабрики и магазини. Паралелно с възстановителните работи, активно се работи за репатрирането на арменските жители в Алепо както от различни райони на Сирия, така и от чужбина.

Арменският депутат в Парламента на Сирия Жирайр Реисян заяви, че е възстановено водоснабдяването на Алепо, както и почасово пускане на тока. Почти нормално работят всички други обществени служби в града.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *