Как ЧАСТ от гигантската СТАТУЯ НА ХРИСТОС ДОЙДЕ В АРМЕНИЯ

Spread the love

20.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Малцина знаят за международни проекти и участието на скулптура Ара Харутюнян (бел.ред.- автора на известната скулптора – паметника Майка Армения) в арменската дипломацията.

През 1964 г. Ара Харутюнян пристигна в Италия, като част от съветската делегация, за да участва в международното биенале в Карара, известен център за добив и преработка на природен бял мрамор. По време на екскурзията до планински кратер Харутюнян  забелязал скулптурно произведение с впечатляващ размер. Той бил информиран, че това са ръцете и главата на гигантска статуя на Исус Христос, недовършена поради липса на финансиране. След завръщането си у дома, Харутюнян предложил на тогавашния кмет на столицата на Армения – Григор Асратян да осъществи контакт с Италия и да транспортират мраморните ръце в Ереван. Скоро ръцете на Карара, които всъщност са били ръцете на Христос, са монтирани на един от централните площади в Ереван. На свой ред, в знак на приятелство между Арменска ССР и Италия  скулптурата на Ara Харутюнян – паметник фонтан от червен туф, наречен “Ереван и Карара. Побратимени градове” заминава за Италия.

През 1976 г. Комитетът на Съветските ветерани от войните се обръща към Ара Харутюнян с молба за създаване на паметник на националния герой на Франция – Мисак Манушян, ръководил отряд на френската съпротива срещу нацистката окупация. Грандиозното откриване на паметника с участието на скулптора се е състояло през 1978 година.

През 1988 г., по време на прием в съветското посолство във Филипините, Ара Харутюнян изразил желание да създаде скулптура на първата жена президент на Филипините – Корасон Акино. На следващия ден, Харутюнян бил поканен в двореца Малаканян, а Корасон Акино, която е учила в Отдела за изкуство в Ню Йорк, била заинтересована от предложението на арменския скулптор. За приноса си за подобряване на дипломатическите отношения между СССР и Филипините, скулпторът получил Наградата за приятелство на народите.

В Централния музей на съвременната история на Руската държава на 17 ноември т.г., в рамките на “Дни на арменската култура в Русия”, се състоя откриването на изложба от творби на Ара Харутюнян наречена “Сън в скалата“.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *