Как Жак Ширак ПРИЗНА Арменския геноцид и ПОСЪВЕТВА Турция да признае грешката си

Spread the love

29.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 29 Януари 2001 г. френският президент Жак Ширак и премиерът Лионел Жоспен подписаха документа за “Публично признание  от страна на Франция на Арменския геноцид, извършен през 1915” на територията на Османската империя.

Документът бе приет от парламента и френския Сенат, което предизвика негативна реакция от страна на Турция и тя изтегли посланика си от Париж и анулира договора с френската компания “Алкател” за 149 милиона долара, предвидени за производство на първи шпионски спътник на Турция. Турският премиер Бюлент Еджевит нарече решението на Франция “несправедливо и неприемливо”, въпреки че документът не съдържаше обвинения срещу Турция или Османската империя.

Бившият френски президент Жак Ширак по време на свои изказвания на няколко пъти повдигна Арменския въпрос и призова президентът на Турция – Реджеп Тайип Ердоган да признае факта на Геноцида, позовавайки се на примера на Германия, която “е спечелила уважението на света, чрез признаване на Холокоста”.

“Страната се разраства, когато признава грешките от миналото си, особено ако тя си е поставила за цел да се присъедини към Европейския съюз, която има ясна стойност в областта на правата на човека” – каза Жак Ширак в речта си по време на посещението си в Ереван през 2006.

Припомняме, че според американския държавник и бивш адвокат Робърт Моргентау, президентът на САЩ, Доналд Тръмп, може да признае Арменския геноцид след като призна Ерусалим за столица на Израел.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *