Как арменски писател е построил хотел в Ростов на Дон

Spread the love

11.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –„Ростовски вестник” разказва за това как арменският писател Микаел Налбандян се е борил за наследството на индийския арменец Мартирос Бабаджан, със средствата на когото е построен един от най-известните хотели в Ростов – “Московски”.

През 1861 г., Върховния съд на Западен Бенгал (Индия) постановява, след смъртта на индийски търговец от арменски произход Мартирос Амаданци Бабаджан, че той е наследник и има право на половината от доходите на всички недвижими имоти в Нахичеван на Дон (град в миналото, намиращ се на десния бряг на река Дон).

На Микаел Налбандян, който е ищеца в случай на наследяване, индийският съд платил първите 60 хиляди рубли, след което писателят трябвало да се прибера вкъщи. Но той първо заминал за Европа. По пътя от Париж до Лондон, решил да допринесе за революционното движение: спечелените в съда пари изразходвал за закупуване на барут и пушки за арменците, живеещи в Турция и в подкрепа на бунтовниците на Гарибалди в Италия. Едва през май 1862 той се отправя към Нахичеван.

“Нахичеван – градът на търговци и занаятчии, от основаването си живеел благополучно и благоразумно, като основна грижа на населението била нито една обществена стотинка да не влезне в чужд портфейл. Когато нахичеванци научили, че Налбандян се връща у дома, на 10 юли 1862 г., на входа на града се събрала тълпа от жители за да го посрещнат. Налбандян обещал да обясни всичко в рамките на няколко дни, по време на градската среща, разказва авторът.

В навечерието на насрочената среща обаче Микаел Налбандян е арестуван, обвинен в измама с наследство и затворен в крепостта „Петър и Павел“.

От затвора писателят е освободен след три години, но той вече е в смъртоносен етап на болестта туберкулоза и умира няколко месеца по-късно в изгнание.

Проблемът с наследството на индийския арменец се разрешава след смъртта на писателя, когато в документите му са открити облигации на Италианската република. Тези облигации и дивидентите от тях са били достатъчни за да се построи хотел в центъра на Ростов наречен “Московски” и доходът, от него през всички следващи години е допринесъл за благоустройството на Нахичеван.

Новият четириетажен хотел открит през 1896 г., се превръща в един от най-големите и уважавани хотели в Ростов.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *