Какво се случи в Нахичеван през 2014 г.

Spread the love

Границите на Арцах трябва да се определят не като линия на контакт, а като държавни граници

Наира АЙРУМЯН, журналист наблюдател

26.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Неочаквана дискусия започна в Армения за целостта и териториалните завоевания в “мирно време”. Опозицията обвини Президента Серж Саргсян, че е предал 800 хектара земя през април 2016 г., но според властите, срещу това сме си  “върнали” 20000 хектара в Нахичеван.

Загубата от 800 хектара в северната и южната част на Карабах е потвърдена от Серж Саргсян. През 2016 г. той каза, че няма да се предприемат военни операции за връщане на тези територии. Като една от целите на новата стратегия за модернизиране на армията, Серж Саргсян спомена: ” Когато се прилагат такива контраудари, всеки път те отнемат желанието да се нарушат задълженията и разпоредбите, подписани в Споразумението още през 1994-95 г.”

Обществеността не знае какви граници са утвърдени с това Споразумение, независимо дали те се спазват сега и дали са променени. Военните твърдят, че корекции често се правят и линията на съприкосновение не е постоянна.

Що се отнася до Нахичеван, арменските войски успяват да придвижат позициите си в посока Нахичеван. Това предизвика бурна реакция в Азербайджан, но тогава министър Хасанов опровергава териториалните загуби на Азербайджан.

Арменските войски имат “усвоени” неутрални територии, от които арменските сили вече може да имат визуално наблюдение на голяма част от равнините на Нахичеван, включително военни позиции и комуникации.

Териториалната цялост на Армения е засегната през последните дни в различни контексти. Но териториалната цялост на Армения и Арцах се нуждае най-вече от яснота: основната заплаха за териториалната цялост се договаря предимно въз основа на предложения, свързани с нарушаването на териториалната цялост. Границите на Арцах трябва да се определят не като линия на контакт, а като държавни граници.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *