КАКВО БЕ ПОСЛЕДНОТО ЖЕЛАНИЕ НА ГЕНЕРАЛ АНТРАНИК И КАК АРМЕНСКИЯТ НАРОД ИЗПЪЛНИ ЖЕЛАНИЕТО НА СВОЯ ВЕЛИК ГЕРОЙ?

Spread the love

25.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Според историците, които са изследвали12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n живота на Генерал Антраник Озанян, няколко дни преди да почине, той вика съпругата си – Нъварт и казва: „За смъртта не ме боли, боли ме от това, че турците ще се радват. Не ме е грижа за смъртта ми, а за това, че делото ми остава недовършено. Ако този път Снимка на Nerses Ketikian.болестта ме вземе, тялото ми няма да го оставиш в чужди земи, непременно ще го занесеш в Армения. Ако в отечеството не ме приемат, ще накараш да отрежат показалеца ми и ще го изпратиш там, да го погребат някъде. Този пръст много е работил за отечеството и е много изморен, нека да почива родна земя.”

Това бе последното желание на националния герой на Армения и България Генерал Антраник Озанян. Той е погребан три пъти. Представяме Ви историите за трите гроба на Антраник и подробности за преместването на тленните останки на Генерала в Майка Армения.

Смъртта на Антраник

Последните години от живота си Антраник Озанян живее в град Фресно, щата Калифорния в САЩ. Поради здравословни проблеми през 1927 година докторите съветват Антраник да получи лечение в санаториум. Заедно с жена си – Нъварт Кюркчян той заминава в санаториума Ричърдсон Спрингс, близо до град Чико, щата Калифорния, където на 31 август 1927 година умира от ангина.

Погребението на Антраник във Фресно

Една седмица след смъртта му, на 7 септември, съратниците и приятелите го погребват  с военни почести в гробището „Арарат” в град Фресно. На погребението присъстват над 15 хиляди души, почти във всички арменски градове са организирани паметни вечери.

Погребението в Париж

Четири месеца след погребението в Калифорния, през януари 1928 година, жена му и съратниците му започват да действат по въпроса тленните останки на Антраник да бъдат преместени в Съветска Армения и да бъдат погребани там. Ковчега му преместват във Франция, откъдето предвиждат да бъде преместен в Армения.

Но властите на Армения, която скоро е станала част от Съветския Съюз, чрез Арменския Благотворителен Комитет уведомяват близките на Антраник, че не е подходящо преместването на тленните останки на Генерала в Армения. През тези години съветската пропаганда е представяла Антраник и арменските фетаини като врагове на дружбата между народите и на съветската власт.

На 29 януари 1928 година тленните останки на Антраник са погребани в най-известното гробище на Париж – „Пер Лашез”. По късно, през 1945 година е поставен известният паметник на Антраник върху кон над гроба му.

Преместване в Армения и погребението в „Йерапълур”

В края на 1990-те години в Армения започва процдура по преместването и погребението на тленните останки на Генерал Антраник Озанян в Армения. Създадена е Правителствена комисия за координиране на процедурата, за председател на която е назначен министърът на отбраната на Армения Вахаршак Арутюнян.

„За нас като военнослужещи, бе въпрос за чест да изпълним последното желание на Антраник – да бъде погребан в отечеството. Това бе голяма символика за една държава, която бе победила във войната. Създадохме правителствена комисия, членове на която бяха военни, политически и културни деятели, а аз бях председател. Срещнахме се няколко пъти в министерството на отбраната и обсъдихме възможностите за преместването.”, разказва по-късно Вахаршак Арутюнян.

Арменските власти много бързо съгласуват подробностите с властите на Франция. Министър Арутюнян създава специална група от военни и служители на министерството, която трябва да замине във Франция и да организира процеса. На 18 февруари 2000 година през нощта тленните останки на Антраник пристигат в Ереван.

Директорът на агенция „ФотоЛур” Мелик Багдасарян в тия дни непрекъснато снима последното изпращане на Антраник.

„Огромна тълпа бе събрана в Спортно-концертния комплекс, където бе поставен ковчегът на Антраник. Хиляди хора на различна възраст идваха, за да се сбогуват със своя герой. Сред тях бе един старец с побеляла коса, който е бил войник на Антраник.”, разказва той.

Следващият ден ковчегът е преместен в Пъвопрестолния Храм Св. Ечмиадзин, където Н.С. Карекин II, Католикос на всички арменци отслужва Възпоменателна Св. Литургия.

От Св. Ечмиадзин тленните останки на Генерала са докарани до гробищния парк „Йерапълур”, където са погребани героите от Карабахската война в началото на 1990-те години.

Генерал Антраник Озанян е погребан до друг велик арменец – Вазкен Саркисян, първият министър на отбраната на Република Армения, който създаде победната армия на Армения и под неговото командване арменския народ победи във войната за освобождението на Арцах (Карабах).

Днес двамата велики синове почиват в мир сред своите съратници и други достойни синове на арменския народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *