КАВАРНА УДОСТОИ ЕРАНОС ЕРАНОСЯН ПОСМЪРТНО С ПОЧЕТНО ГРАЖДАНСТВО

Spread the love

 

Еранос Ераносян бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Каварна. Предложението за отличието е инициирано от кмета на общината Цонко Цонев, съвместно с Арменското дружество от Варна.

Документите са внесени в местния парламент още на 12 септември. Поради необяснимата и незаконна липса на заседания през септември обаче, докладната записка бе разгледана и гласувана едва на 30 октомври. На сесията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република Армения Арсен Схоян, както и представители на Арменската апостолическа църква. Каварна е спасена от опожаряване, а жителите й от гибел по време на Каварненското въстание от телеграфиста Ераносян.
Той изпраща телеграма до чуждите консули във Варна и до посланиците в Цариград, с която съобщава за тежкото положение в морския град. Еранос Ераносян успява да защити каварненци от башибозушките орди, но загива при отбраната на града. Това е третото поредно признание за Еранос Ераносян в Каварна, след като улица в града носи неговото име, а през 2007 г. бе открит и паметник. /БГНЕС /

 

Еранос Ераносян е герой от Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година.  Той е родом от Добрич (09.04.1844 г. – 19.07.1877 г). Исторически документи сочат, че по време на Руско-турската война арменецът Еранос Ераносян е началник на военния телеграф в Балчик. По време на Каварненското въстание, когато населението на града се вдига на въоръжена защита срещу нахлуващите башибозушки и черкезки орди, негова телеграма спасява Каварна от пълно унищожение, а жителите й от гибел. Телеграфистът Ераносян, без разрешението на властта, изпраща телеграма до чуждите консули във Варна и посланици в Цариград, в която съобщава за положението в Каварна. Той пише: „В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици“. Дипломатите реагират веднага пред Високата порта и принуждават турските управници да изпратят военни кораби, макар преди това те многократно да са отклонявали молбите на каварненци. Еранос Ераносян успява да предупреди и спаси жителите на град Каварна от вилнеещите в Добруджа башибозушки орди, но загива при отбраната на града. По повод 130 години от Освобождението на България от турско робство на 14 декември 2007 г. признателните каварненци откриват паметник на Еранос Ераносян, известил Европа за изстъпленията на башибозуците по време на Каварненското въстание от 1877 година.

 

Роденият през 1844 г. в Добрич Еранос Ераносян е началник на военен телеграф в Балчик по време на Руско-турската война. Без разрешение от висшестоящите изпраща телеграма до посланиците в Цариград и чуждите консули във Варна, съобщавайки за положението на населението на гр. Каварна. Той пише: ”В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено.Направете тази телеграма достояние на всички посланици.” Дипломатите реагират веднага пред властите в Цариград и принуждават управниците да изпратят военни кораби. Еранос Ераносян успява да предупреди и спаси жителите на град Каварна от вилнеещите в Добруджа башибозушки и черкезки орди, но загива при отбраната на града през юни 1877 год. само на 33 години.
Една от улиците на Каварна носи неговото име. На същата улица през 2007 г. е открит паметник на Еранос Ераносян  във връзка със 130 годишнината от освобождението на България от турско робство и с дарителска инициатива  на фамилия Казарян от Варна.
На 30 октомври 2012 г.  общинският съвет на гр. Каварна с пълно мнозинство обяви посмъртно Еранос Ераносян за Почетен гражданин на града. Предложението за отличието е инициирано от кмета на общината г-н Цонко Цонев. На събитието присъстваха посланикът на РАрмения н.пр-во Арсен Схоян, почетният консул на РАрмения във Варна Саркис Саркизов, председателят на ЕС на ААСЦ д-р Рупен Крикорян, отец Партохимеос, както и представители на арменските общности във Варна, Добрич и Каварна. Присъства и пра-правнукът на Ераносян- д-р Артюн Еринозов.
В словото си посланик Арсен Схоян отправи благодарност към общинските съветници за взетото решение и пожела благодентствие и просперитет на града и неговите жители.
Пред паметника на Еранос Ераносян положиха венци и цветя н.пр-во Арсен Схоян, Саркис Саркизов, представители на арменската общност в Добрич, д-р Артюн Еринозов и др. След молитвата от отец Партохимеос бе изнесена кратка художествена програма от представители на арменската общност от град Добрич .

инж. Макрухи Гюлиян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *