ИСТОРИЯ: Първото решение за унищожаване на арменците е взето на 1 декември 1914 г., заяви турският учен Танер Акчам

Spread the love

28.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Най-старият документ за Геноцида над арменците, съхраняван в архивите на Турция, е от 1 декември 1914 г.“, написа известният турски експерт по геноцид Танер Акчам в статията си, публикувана в опозиционната медия T24, съобщава armedia.am.

Акчам пише, че документът, съхраняван в архивите на Турция, е най-старият известен османски документ за масовото изтребление на арменците. Решението от 1 декември 1914 г. е взето от Централния комитет на Ерзрум и в същия ден, с бележка „секретно“, е изпратен в Истанбул. Решението е изпратено като телеграма с послепис, в което е написано копието да бъде унищожено в пощата. Това решение се е отнасяло за арменците от Ван и Битлис.

“И в центъра, и в районите е необходимо предварително да се арестуват арменците, които са водачи на революцията или се готвят да атакуват мюсюлмани, а в случай на нападение – да бъдат депортирани в Битлис и да ги унищожат”, се казва в член 4 на решението.

Armenia TodayСпоред Акчам това всъщност е било своеобразна „превантивна мярка“, касаеща само мъжете, и използването на думата „унищожаване“ (на турски: Imha) в това решение било изключително важно.

Според Танер Акчам от много други източници е известно, че решението от 1 декември 1914 г. е приложено не само за мъже, но и за жени и деца.

“Унищожаването, използвано за предотвратяване на потенциални заплахи, е характерна черта на редица геноциди”, пише Акчам, като прави паралели с Холокоста, извършен от нацистите срещу евреите. В този случай също било решено предварително да се предотврати въстанието на мъжете, но в крайна сметка жените и децата също станали мишени.

Танер Акчам отбелязва също, че не само този документ е бил официално решение за Геноцида над арменците, че има и други документи. Окончателните решения, относно Геноцида над арменците са приети на 15 февруари и на 3 март 1915 г. Турският експерт по Геноцида съобщава, че Бехаеддин Шакир, член на Централния комитет на младотурската партия „Единство и Прогрес”, свидетелства за съществуването на тези решения.

В писмо до колегата си от 3 март 1915 г. Шакир буквално пише: „Партията (Ittihat ve Terakki Cemiyeti) реши да освободи Родината от това прокълнато племе (от арменците), да унищожи всички арменци, живеещи в Турция, така че да не остане нито един арменец, и за това е упълномощила правителството. А относно методите на унищожаване, правителството ще даде на държавните и армейските ръководители необходимите инструкции.”

Според Акчам писмото е подписано точно от Шакир, което е лесно доказуемо.

Експертът по Геноцида съобщава, че има и телеграми, изпратени в Истанбул от различни губернатори през 1914 – 1915 г., в които губернаторите (например на Ван, Ерзрум, Битлис, Диарбекир) открито пишат за необходимостта от унищожаване на арменците и оказват натиск върху Истанбул за тази цел.

Всички тези документи и свидетелства неутрализират изявлението, подчертано в официалната теза на Турция, че никога не е имало пряко и умишлено решение за изтребване на арменците и че действията срещу арменците не са били предварително планирани.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *