ИСТОРИЯТА НА ЕДНА СНИМКА: Сватбата на осем двойки, оцелели сираци от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Spread the love

Без име

01.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На снимката се виждат участниците в групова сватба, която е организирана от голям датски приятел на арменския народ Карен Еппе, в новопостроеното село Тина (Сирия), където едновременно се жениха осем двойки. Този уникален за времето си акт е извършен от арменският свещеник Мъгърдич Муратян, заедно с още двама свещеници. Втората от дясно наляво е помощничката на Карен Еппе – Йени Йенсен.

Снимката е направена в края на 20-те години на XX в..

През 1921 година Карен Еппе е назначена за пълномощен комисар на комисията към Лигата на нациите (ЛН), която е създадена с цел да освободи отвлечените арменски жени и сираци. Операцията, чиято цел бе да събира арменците, се наричаше „Мисия за спасение” или „Мисия за свобода”. Карен Еппе отдаваше на Арменската църква голяма роля във възпитанието на арменските сираци и активно сътрудничеше със арменските духовници. Еппе вярваше, че арменската църква с обредите си можеше да изиграе голяма роля в събуждането на националното самосъзнание в душите на онези арменци, които години наред бяха живели сред чужденци, различни както с религията, така и с националните традиции.

През 1928 г. делото за защита на жени и деца изцяло се управляваше от Карен Еппе, а главният спонсор на това дело бе Сдружението „Датски приятели на арменците”.

В оригиналното обяснение на снимката пише:

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_n„Сватба в пустинята …

Един ден в пустинята се жениха осем двойки сираци. Нашите красиви момичета, които бяха отвлечени от пустинята, сложиха бяло було на главите си и станаха булки, а нашите момчета станаха младоженци с арабски кърпи на главите си.

Най-славната от всички арменски сватби …”

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *