ИСТОРИЯТА НА ЕДНА СНИМКА: Какво направи един британец, след като продаде на Армения снимка от дните на Арменския геноцид?

Spread the love

12.01.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Британец, след като по интернет продал оригинална снимка, свързана с Арменския геноцид, върнал парите, след като е разбрал, че купувачът е Музей-института на Арменския геноцид в Армения. Това разказал за арменските медии директорът на Музей-института – Хайк Демоян.

В снимката се виждат арменски бежанци, а на гърба й пише: „Багдат е централния лагер на администрацията (бел. на прев. – Американската администрация за подпомагане в Близкия Изток) за бежанците и оцелелите арменци от турските разгроми, където британското правителство се грижи за тяхното настаняване и храна. Турците са настроени зле към тях, защото арменците са християни, а те – не”.

„След като заплатих  за снимката, за мое учудване получих от продавача следното писмо: „Аз изпратих снимката, която Вие купихте. Но когато написах адреса на получателя, разбрах къде ще отиде тя. Реших да Ви върна сумата. Това го правя от уважение към загубите ви и в знак на приятелство”, разказва Демоян.

Директорът на Музей-института развълнуван, публично благодари на този британец, който се представил достойно и показал съпричастността си към трагедията на Арменския народ. Той сподели, че скоро в интернет страницата на Музей-института периодично ще бъдат представени интересни истории, свързани с експонатите, които днес се намират в Музея. „Гантех Араратян” ще следи и при появата на подобни публикации, ще ги превежда на български и ще ги представи на своите читатели.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *