ИСТОРИЯТА НА ЕДНА СНИМКА: Един епизод от насилственото изселване на арменците от ЕРЗУРУМ (Западна Армения, дн. Турция)

Spread the love

Без име

15.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Музей-институтът на Арменския геноцид в Ереван е разпространил снимка, която не е била публикувана до сега. На нея се вижда насилственото изселване на арменците от Ерзурум (Западна Армения, дн. Турция).

На снимката е запечатан епизод от насилственото изселване на арменците от Ерзурум към Месопотамия, близо до село Сушехир. Авторът на снимката е австрийски биолог Виктор Пичман (1881-1956). От 1914 г. до края на Първата световна война по задача, възложена му от правителството на Германия, той организира в Ерзурум турски стрелкови военни части, същевременно чертае за германския генерален щаб карти на военните действия в Близкия Изток. Пътувайки и събирайки материали в територията на Западна Армения, той успява да фотографира сцени от насилственото изселване на арменците.

Забележително е, че в снимките на изселваните не се виждат мъже, а само жени и деца. По-голямата част от мъжете тогава вече са били убити.

Изселването на арменското население в област Ерзурум започва в началото на м. юли 1915 година. Историческите данни и свидетелствата на очевидците посочват ужасната съдба на арменците от Ерзурум. От град Карин (Ерзурум) и от околните села около 35-40 хиляди арменци насила са изселвани до Дерджан, Йерзънка, Себастия, чак до пустинята Дер Зор, където много малко хора са оцелели.

Керванът на арменските изселници са избити още по пътя. Мъжете са простреляни, цели групи са убити с брадви, жените са изнасилени и убити или са умирали по пътя от различни болести, от жажда, от глад, а децата, които са останали сами и безпомощни, са умирали от изтощение.

През 1915 г. вицеконсулът на Германия в Ерзурум – Макс Ервин фон Шойбнер-Рихтер пише в доклада си: „Убиваха арменските жени, деца и възрастни с 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nизгаряне и с меч, удавяха ги в реката, растреляваха ги в групи, хвърляха ги от скалите към дълбоки долини. Огладнелите и замръзнали хора бяха осъдени на смърт, подлагани на ужасни мъчения.

Хиляди арменци бежанци умираха по пътя и в бежанските лагери от епидемия. Жителите на Ерзурум и Басен – жени, деца и възрастни, които бяха изкарани от домовете си, трябваше насилствено да стигнат до Месопотамия”.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *