ИСТОРИЧЕСКО АРМЕНСКО ЕЗЕРО В ИРАН ПОЧЕРВЕНЯ

Spread the love

спонсори

01.08.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Национално управление по въздухоплаване и 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nизследване на космическото пространство (NASA) е публикувало снимки на езеро Урмия, което е едно от историческите езера на Велика Армения и в момента се намира в територията на Иран. На снимките се вижда, че езерото изцяло е ярко червено.

реклама Ботаника1Промяната на цвета на езерото е резултат от развитието на микроорганизми, съобщава официалната страница на NASA. През летните месеци нивото на езерото  спада, което увеличава съдържанието на солта във водата. В крайна сметка в езерото започват да се развиват микроорганизми и особени видове водорасли, които дават на водата червен цвят.

В снимката на езерото, която е направена през м. април т.г., водата има зелен цвят. Но в снимките, които са направени само след няколко месеца, водата изцяло е червена.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

One thought on “ИСТОРИЧЕСКО АРМЕНСКО ЕЗЕРО В ИРАН ПОЧЕРВЕНЯ

  1. Най-вероятно тази промяна на цвета на водата се дължи нва развитието на едно дребно ракообразно – Артемия салина или солнично раче. То например е причина водата на Българските солници да прочервенява в определно време от годината, както и течността, която остава в солничните лехи след изземването на солта да има червеникав цвят. Както и да е – този червен цвят според мен има само добър ефект както за лугата, така и за хората, които я ползват…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *