ИСТЕРИЯ В ТУРЦИЯ ПОРАДИ ПРИЗНАВАНЕТО НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД ОТ СТРАНА НА ПАРЛАМЕНТА НА ИТАЛИЯ

Spread the love

11.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Признаването на Геноцида над арменците от 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nстрана на Парламента на Италия на 10 април т.г. предизвика притеснение и истерия сред властите на Турция.

Ръководителят на отдел Връзки с обществеността към президента на Турция Фахретин Алтун е заявил, че Турция остро осъжда усилията на парламента на Италия да изкривява историята на турската нация и да я политизира. „Това е безполезна, вражеска и болезнена постъпка.”, каза той.

По темата в личната си страница в Twitter е писал и прессекретарят на президента на Турция Ибрахим Калън. „Решението относно т.н. Арменския геноцид игнорира историческите действителности и сее нова вражда. Ние остро осъждаме този подход, който подкрепя политическия популизъм, който също така игнорира призива на нашия президент да бъде създадена съвместна историческа комисия.”, пише той.

След техните реакции МВнР на Турция също излезе с официална позиция. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, в послание в Twitter каза, че подобно на всички инициативи, целящи политизирането на историята, и тази инициатива на камарата на представителите на италианския парламент е без никакъв смисъл и цели само да увеличи подкрепата за ксенофобската партия Лега на изборите за евродепутати.

Припомняме, че на 10 април т.г., Парламентът на Италия прие решение, с което признава събитията през 1915 година в територията на Османска Турция като Геноцид над арменския народ. В резолюцията депутатите призовават правителството на Италия официално да признае Геноцида над арменците и на въпроса да бъде дадена международна оценка. Решението бе прието с 382 за, 0 против и 43 въздържали се.

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *