ИНДОНЕЗИЙСКО СПИСАНИЕ: Библейската планина Арарат винаги е присъствала в историята и в живота на Армения и арменския народ

Spread the love

Резултат с изображение за Famega Putri armenia

16.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, КУЛТУРА – Фамега Путри, журналист от известното индонезийско списание „Темпо” е посетил в средата на м. октомври Армения и Планински Карабах, след което е публикувал репортаж за своето посещение.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nВ статията си той пише, че в продължение на много векове Планински Карабах е бил ябълката на раздора между арменците християни и мюсюлманите, които са се борили под покровителството на Турция и Персия (Иран). „След Първата световна война, Съветския Съюз е включил Планински Карабах в състава на Азербайджан, като автономна област, въпреки че преобладаващата част от населението са били арменци. Към края на 80-те години на XX век автономната област на Планински Карабах приема решение за присъединяване към Армения, а малко по-късно се обявява за Независима република. В хода на войната, последвала тези събития, загинали десетки хиляди хора, а стотици хиляди стават бежанци.

Въпреки че има подписано съглашение за прекратяване на огъня, в резултат от нарушаване на режима има жертви и от азербайджанска, и от арменска страна.

В същото време в град Степанакерт животът върви нормално. Там много магазини са пълни с маркови дрехи, градския пазар – със свежи продукти, а жизнерадостните деца, които посещават училище в Степанакерт, по пътя ме поздравяват. Чистият и подреден център на столицата напомня на европейски град, но от по-добрите в Европа, а улиците на Степанакерт са пълни с млади военнослужещи.

Ако в град Ачех на Индонезия на всеки километър има КПП, то в Степанакерт няма подобно нещо. Въпреки че по улиците има много войници, никой от тях не носи със себе си оръжие”, пише индонезийския журналист.

След това той разказва за своето връщане към Армения.

„Всички в Армения ме питат: Още ли не сте виждали планина Арарат? Едно от местата в Армения, от където най-добре се вижда планина Арарат е манастира Хор Вирап, който е разположен непосредствено до границата с Турция.

„Планина Арарат се счита мястото, където е спрял Ноевия ковчег и той винаги е присъствала в историята и в живота на Армения и арменския народ, много песни и стихове са посветени на него”, пише в репортажа си Фамега Путри.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *