Израел и Беларус засегнаха Армения

Spread the love

14.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Вчера Азербайджан демонстрира своите тактически ракети за дълги разстояния, произведени в Беларус от “Polonaise” и “Lora”, произведени в Израел, които според експерти са идентични с ракети Iskander, каквито има Армения.

Беларус се опитва да се възползва от санкции срещу руската отбранителна индустрия и да продава оръжия. Азербайджан използва тази възможност от една страна за да купи това оръжие, а от друга да окаже натиск върху руската страна.

Възможно е, Русия, която не желае да получи още една доза отрицателно отношение от Армения, най-вече в предвид, че Армения има ново правителство, да се е оттеглила, като е отстъпила място за Беларус.

Белоруско-азербайджанското сътрудничество в сферата на оръжията не е ново, но доставките на тактически оръжия са на ново ниво.

От своя страна, сътрудничеството на Баку с Израел за доставка на технологични оръжия също не е ново, но вече доставя и ракети за далечни разстояния.

Напоследък Израел отново изигра картата с Арменският въпрос за своя дебат с Турция. Ереван не даде официален отговор на ниво правителство или Народно събрание. В същото време, стана ясно, че поведението на Израел по отношение на въпроса за Геноцида е тясно свързано с доставката на оръжие на Азербайджан, дори и да го наричат чисто бизнес.

Доставката на оръжия, особено в Близкия изток, не може да бъде чист бизнес, а е сериозна политика с дългосрочни цели. Москва, Вашингтон и Брюксел се отдръпнаха от намеса във външната политика на Армения, но Израел, Азербайджан и Турция не постъпват така. Те са почувствали истинската сила на кадифената революция и осъзнават потенциала, който арменците имат по-добре от всеки друг.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *