Израел заподозрян в заговор за непризнаване на Арменския геноцид

Spread the love

09.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Към Израелското Външно министерство бе изпратено запитване от израелския адвокат Ейта Мак и Яир Аурон, учен, свързано с въпроса за непризнаването на Арменския геноцид.
“За съжаление, Израел не е признал официално Арменския геноцид, въпреки наличието на арменска общност в страната и борбата, водена от академични и обществени кръгове. Изглежда, че липсата на признание на Арменския геноцид е свързана с дипломатическите и военните отношения между Израел и Турция, както и отношенията с Азербайджан “, се посочва в искането до Ари Зини, който отговаря за осигуряване на свободата на информация в Министерството на външните работи на Израел.
Също така в искането се посочва, че по-рано някои израелски представители нееднократно заявиха пред азербайджанските медии, че Израел не признава Арменския геноцид, за да не се влошат отношенията си с Азербайджан. В тази връзка, Ейта Мак и и Яир Аурон поискаха да се предоставят документи за евентуално споразумение с Турция и Азербайджан във връзка с непризнаването на Арменския геноцид, кореспонденция, информация за срещи и контакти на представители на израелското министерство на външните работи с тези на Турция и Азербайджан по този въпрос.
Припомняме, че лидерът на израелската опозиционна партия “Йеш Атид” Яир Лапид обяви намерението си да въведе законопроект в Кнесета за признаване на Арменския геноцид.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *