Израелските законодатели изтеглиха отново “картата за Арменския геноцид”

Spread the love

16.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Турция и Израел навлизат в най-тежката криза в двустранните отношения от 2010 г., когато в операция на израелски командоси срещу турска флотилия, наближаваща морската блокада на Газа, бяха убити 10 турски активисти.

И този път причината са събития, свързани с ивицата Газа – смъртта на близо 60 протестиращи палестинци по време на сблъсъци с израелската армия, която е отвърнала с въздушни и танкови атаки по цели и тунели на “Хамас”. (На снимката Амир Охана, депутат от Кнесет-а)

Операцията бе посрещната с остри критики в Европа, а турският президент нарече случилото се „клане“.

Израелското външно министерство извика генералния консул на Турция в Ерусалим и му заяви да се върне в страната си “за консултации за известно време”. В сряда, по същия начин постъпи турското външно министерство с израелския генерален консул в Истанбул.

Анкара изгони израелския посланик и отзова своите посланици от Израел и САЩ като призова в петък да се проведе спешно заседание на Организацията на ислямските държави.

При създалата се ситуация между Турция и Израел, израелските депутати отново изтеглилха на предна позиция “картата за Арменския геноцид”, връщайки законопроекта за признаване на Геноцида в дневния ред на Кнесет-а в сряда.

Партията на ционистките синдикати и партиите на Ицхак Шмули и Амир Охана заявиха, че ще представят законодателство, което да нареди Израел като 30-тата държава, която е признала Арменския геноцид.

Тази стъпка бе предприета, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира в Twitter, че Израел е “държава на апартейда, която е завземала беззащитни народни земи в продължение на 60 и повече години”, съобщава “Йерусалим пост”.

На снимката: Ицхак Шмули, депутат от Кнесет-а

В отговор, членовете на Кнесет-а, са стигнали до заключението, че е дошло време да се признае Арменският геноцид, извършен от страна на турците, което Израел е избягвал, за да не навреди на дипломатическите си отношения с Турция.

Шмули подчерта, че “няма да приемем съвети за морал от антисемитския турски касапин, който всеки ден бомбардира хиляди кюрди в Северозападна Сирия и чиято страна е отговорна за Геноцида над арменския народ и историческите ужаси към асирийците” и добави, че признаването на Геноцида трябваше да се случил отдавна.

“Всеки път, когато турският режим прави нещо за да разгневи Израел, политиците и членовете на парламента на еврейската държава заплашват Анкара с признаването на Арменския геноцид, като по този начин подчертават страхливостта си като нация, която се е издигнала от пепелта на Холокоста”, казва редакторът на „Асбарез“ Ара Хачадурян. “Израел трябва да признае Арменския геноцид не защото е политически целесъобразно, а защото е исторически факт. Като не го признава, Израел продължава да разширява собственото си лицемерие, като става съучастник в отричането”, подчертава „Асбарес“.

Охана твърди, че дипломатическите разсъждения, които стоят зад непризнаването на Геноцида, вече не съществуват, като подчертава, че “не е твърде късно да се даде справедливост. Дойде време официално да се признае ужасната несправедливост, извършена към арменците. Когато Хитлер представи пред офицерите на Вермахта своя план за масово унищожение в Полша, включително жени и деца, той успокои тревогите за световната реакция, като каза: “Кой в крайна сметка говори днес за арменците?” Само поради тази причина би трябвало вече да имаме официално признаване на този Геноцид”.

Лидерът на „Йеш“ – Яир Лапид внесе законопроект за признаване на Арменския геноцид по-рано тази година, но беше гласуван през февруари, което означава, че не може да бъде представен отново до м.август.

Председателят на Кнесет-а Юли Еделщайн (на снимката) призова Кнесет-а да признае Арменския геноцид, както и предшественикът му, президентът Реувлен Ривлин. Многобройни законопроекти за признаване на жестокостите бяха предложени и гласувани през годините, но бяха отхвърляни.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *