Изненадващите коментари на Микоян към Никсън през 1959 г. относно правата на арменците в Турция

Spread the love

07.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Анастас Иванович Микоян е съветски държавник и политически деец. Брат е на известния съветски авиоконструктор Артьом Микоян.

Заемал е най-висшия съветски държавен пост – Председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, бил е член на Политбюро на ЦК на КПСС. Той е един от малкото съветски държавници с удивително политическо дълголетие. Той започва политическата си кариера заедно с Владимир Ленин и слиза от голямата политическа сцена по времето на Леонид Брежнев.

На 25 юли 1959 г. в Москва, Анастас Микоян, първи заместник-председател на Съвета на министрите на Съветския съюз се среща с Ричард Никсън, вицепрезидент на САЩ и между тях се провежда интересен разговор. Дискусията е оживена, но запазва учтивия тон.

Изненадващо, Микоян, един от най-високопоставените в съветската власт, изхождайки от арменските си корени казва на Никсън, че “той е арменец и макар да не е активен в правителството на Армения, познава около 30 върховни съветски депутати в тази република и всички те се учудват кой даде на американското правителство правомощието да действа от тяхно име и защо американското правителство не направи нищо за освобождаването на арменското малцинство в Турция, както би направило за други народи?

Изявлението на Микоян било изненадващо, защото той разговарял с вицепрезидента Никсън като съветски лидер, а не като арменски. Освен това Микоян не бил известен като арменски националист. Всъщност той дори е обвиняван за смъртта на много арменци по време на скандалните прочиствания под комунистическа власт. Микоян също не е подкрепял обединението на Карабах (Арцах) със Съветската Армения. Това са няколко от причините арменците да са недоволни от неотдавнашното решение на градския съвет на Ереван да издигне паметника на Микоян в Ереван.

Микоян обаче правилно посочва в разговора си с Никсън, че Съединените щати са против “освобождението на потиснатите народи”, когато “въпросните народи са подтиснати от своите приятели и съюзници”, като Турция и много други.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *