ИЗВЕСТНИ АРМЕНЦИ, ПОЧИНАЛИ ПРЕЗ 2017 Г.

Spread the love

02.1.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 24 март 2017 г. почина легендарният джаз музикант, композитор на известния хит от Франк Синатра «Strangers In The Night» Аво Увезян. Успешният музикант и бизнесмен, почина три дни след 91-та си годишнина, в дома си в Орландо (Флорида, САЩ)

На 24 март 2017 г. в Москва, на възраст от 94 години почина, Героят на Съветския съюз, заслужилият летец-изпитател на СССР Степан Микоян. Степан Микоян е най-големият син на известния съветски държавник Анастас Микоян. Той е завършил Качинското военно авиационно училище за пилоти, а през декември същата година заминава за фронта. По време на Великата отечествена война, като пилот на изтребител е воювал в 11-и и 32-и гвардейски и 12-ти гвардейски изтребителски авиационен полк. През 1964 г. става заслужил летец-изпитател  на СССР. Титлата Герой на Съветския съюз Микоян получава през 1975.

 

На 27 март 2017 г., на 89 години в САЩ почина известният американски учен от арменски произход, създател на апарата за разчитане на баркод Армен Джон Есерян. През 1950 г. Есерян завършва Масачузетския технологичен институт (MIT), а през 1960 г. основава технологичната компания «CHARECOGN». Начело на компанията Армен Есерян застава през 1970 г. Той създава апаратура за сканиране на баркодове, която се превръща в революционно откритие в съвременната икономика и променя концепцията за продажбите в световен мащаб.

На 18 октомври 2017 г. на 68 години почина добре известният руски бизнесмен от арменски произход, филантропът Левон Хайрапетян. Хайрапетян, който излежава присъда в една от колониите на територията на Мордовия, е с изключително влошено здравословно състояние. Преди това той е претърпял няколко сърдечни пристъпи и страда от рак, но Зубово-Поланският окръжен съд отхвърля и втората му молба за предсрочно освобождаване.

На 23 ноември 2017 г. в Ню Йорк, САЩ, на 99 години почина легендарният продуцент и джаз историк Джордж Авакян, който е считан за един от основателите на съвременната музикална индустрия. Джордж Авакян е продуцирал Луис Армстронг и е първият арменец, който е получил престижната музикална награда “Грами” .

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *