ЗНАЕТЕ ЛИ …? Коя е първата жена дипломат в света?

Spread the love

10.09.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Първата жена дипломат в света е Диана Ованес Абгар (по фамилия Ахабекян), която е арменска писателка и публицист, дипломатически представител на Република Армения в Далечния Изток (1919-1920), с дипломатическа централа в Япония. Автор е на 9 книги за Геноцида над арменците.

 

Биография

Диана Ахабекян е родена на 12 октомври 1859 г. Съществуват противоречиви версии за родното ѝ място – бирманската столица на Рангун, Нова Джулфа, Бомбай, но е ясно, че нейните предци са били от Нова Джулфа. При раждането ѝ са дадени две имена – Гаяне и Анахит. Произхожда от семейство Ахабекян, чиито предци са изгонени от Нахичеванска Джулфа през 1605 г. от Къзълбаши в Персия. Баща ѝ Ованес Ахабек се премества в Индия заедно с родителите си като дете, а майка ѝ Авет е от семейството на Тадевос Аветум от Шираз. Диана е най-малкото, седмо дете на семейството. След като семейството ѝ се премества в Калкута, Диана се образова в женски манастир, където получава английско образование и изучава санскрит и хинди, и започва да изучава арменски у дома. Майка ѝ Зъмрухт е писателка и преводачка. Баща ѝ се е занимавал с производство на млечни продукти.

Снимка на ‎بازتاب مسئله ارمنی‎.През 1889 г. в Хонконг се жени за Микаел Абгар, чието семейство също е емигрирало в Индия от Персия, Нова Джулфа. След сватбата двойката решава да се установи в Япония. Един от предците на Микаел – Арутюн Абгар, през 1819 г. основава фирма „Търговска компания Абгар”, първо в Бомбай, а след това в Калкута. Компанията има собствен флот, търгува с коприна, внася и изнася ориз за Сингапур и Пенджаб. В град Кобе Микаел се е занимавал с продажбата на коприна, както и с вноса и износа на различни стоки. Той основава търговско предприятие и открива хотел „Great Eastern”.

Докато се намира в Япония, Диана Абгар открива таланта си за писане на романи. Първият ѝ роман „Сусанна“ е публикуван през 1882 г., а няколко години по-късно е публикуван романът „Истории от родината“, описващ живота на японския народ.

В Япония са се родили петте им деца, две от които са починали в ранна възраст. През 1891 г. се ражда първото дете на Диана – Роуз, след това синът ѝ Микаел младши, а през 1896 г. се ражда Рут. През 1906 г., след внезапната смърт на съпруга ѝ, семейството се премества в най-натоварения пристанищен град в Япония – Йокохама, където Диана отваря търговски център, който търгува с Китай, САЩ и Европа и купува голямо имение в квартал Ямата в Йокохама.

Резултат с изображение за ԴԻԱՆԱ ԱԲԳԱՐНа 67-годишна възраст Диана започва да има проблеми със зрението и слуха, както и артрит.

Диана Абгар умира на 8 юли 1937 г. в Йокохама. Тялото ѝ е погребано в местното гробище за чужденци до съпруга ѝ. В момента гробницата на Абгар е под покровителството на арменско-японската общност в Токио.

През 1984 г. японският арменист Хидехара Накаджима основава Института на Армения. С неговите усилия са открити в Йокохама домът на Абгар и три книги, публикувани между 1911 и 1918 г.

През 1938 г. синовете ѝ се преместват в САЩ, като вземат със себе си писмата и ръкописите на майка си. Потомството на Диана днес живее в САЩ, Сан Франциско.

Дипломатическа дейност

Предлагат на Диана работа в Министерството на външните работи на Япония в отдела за протоколи. За кратък период от време тя става значима фигура в дипломатическите среди. Живяла в Япония 46 години. Диана владее персийски, английски, хинди, японски и китайски. Написала е стихове и разкази.

Резултат с изображение за ԴԻԱՆԱ Ô±Ô²Ô³Ô±ÕВ навечерието и по време на Първата световна война Диана Абгар изнася лекции за арменския народ, пише статии, сътрудничи с англоезичните японски вестници «The Japan Gazette» и „Далечния Изток”. Тя е една от първите, които доказват, че клането в Адана е организирано и проведено от конституционните власти на младотурците. За да повдигне световното съзнание, като подчертава моралното задължение на Запада да спаси арменската нация, Диана Абгар пише за непоносимите условия на арменците в Османската империя.

Свързано изображениеБлагодарение на издателството «The Japan Gazette» през 20-те години на XX век още осем англоезични романа на Диана Абгар са публикувани, сред които са: „Правата за клането на арменците“ (1910), „Арменският въпрос“, „Предадена Армения“ (1910), „В името ти“ (1911), „Мирът в Европа“, „Проблемът на света“ (1912), „Мирът и немирът”(1912), „Голямо зло” (1914). Тези творби са високо оценени от американските медии. По-късно тя публикува няколко статии, сред които заслужават внимание:„Ужасното проклятие“, „За наивността на имперската Европа“ и „Разпъната Армения“. Тя има кореспонденция с много политически и духовни личности по целия свят. Диана Абгар е единствената арменка, която е била напълно наясно с международната ситуация. Освен тези статии, тя публикува романа „Самотният кръстоносец“ и научния труд „Империализъм и закон“, публикува брошури и статии в академични, политически и търговски периодични издания, както и редица стихотворения в европейската и американската преса. Последният ѝ сборник е наречен „От книгата на хиляда и една истории: разкази за Армения и арменския народ. 1892-1922».

Запозната с британската колониална дейност в Индия, Абгар предвижда липсата на европейска помощ за арменците, живеещи в Османската империя. Тя иска САЩ да се представи като патрон за Армения, но това не се случва. Предана на родината си, тя иска да бъде полезна на своя народ и на Армения, където между другото никога не е била. Диана Абгар прави всичко възможно да помогне на многобройните арменски бежанци, които се опитват да се преместят в САЩ през Сибир и Япония. Така във Владивосток след Геноцида над арменците около 500 арменци се събират и се преместват в САЩ с помощта на арменски благодетел.

Когато Армения възстановява държавната си независимост на 28 май 1918 г., никой не бърза да я признае. И само през 1920 г., благодарение на усилията на Диана Абгар, Япония става първата държава, която официално признава независимостта на Първата арменска република. Поради своята умела политика и богата работа, на 21 юли 1920 г. Диана Абгар е назначена за дипломатичен представител и генерален консул в Далечния изток на Република Армения. Писмото от 22 юли същата година, подписано от министъра на външните работи на Армения Хамазасп Оханджанян, е придружено със следната бележка: „за да защитите интересите на новосъздадената родина и да облекчите условията за живот на нашите сънародници …”. Така тя става първата жена в света, която заема дипломатически пост. Новият статут дава на Диана Абгар по-големи възможности в японското правителство, което значително улесни работата й от името на арменските бежанци.

Свързано изображениеОпитвайки се да помогне на историческата си родина и своя народ, тя е активна, като в същото време води кореспонденция с някои политици и правозащитници. Сред тези, с които поддържа кореспонденция, са американският президент Удроу Уилсън, секретарят Робърт Лансинг, заместник-секретарят Уилям Филипс и президентът на Хуманитарната организация Джеймс Л. Бъртън, членовете на Световния конгрес за мир Артур Симондс и Дейвид Джордан, както и други известни личности.

Абгар е благочестива жена, чете Библията и пее църковни песни. През 1920 г. тя пише писмо до Архиерея на Арменската Апостолическа църква в САЩ, в което описва как е живяла в отдалечена страна от 29 години и как иска да ходи на църква. По думите ѝ тя не е намерила нито една църква с толкова велик дух като Арменската църква и с такива молитви, които да успокоят душата и да повдигнат духа. “Не знам дали ще дойде денят, в който ще имам възможността да стъпвам отново в църквата си и да присъствам на Св. Литургия. Ще мога отново да чуя молитви, които ще събудят душата ми.” През 1926 г. Католикосът на всички арменци Геворг V, високо ценейки работата на Диана Абгар, ѝ придава специален статут. През целия си живот Диана Абгар е била последователка на Арменската Апостолическа църква, поддържаща връзка със Св. Ечмиадзин до края на живота си.

На 19 февруари 2008 г. във филмовия фестивал в Ереван арменският режисьор Мариам Оханян представи 20-минутният филм „Жените и политиката“, в който е представен и животът на Диана Абгар.

През декември 2008 г., по повод 150-ият рожден ден на Диана Абгар в Бостън беше организирана литературна вечер, по време на която на английски беше представена книгата „Хиляди истории” на Диана Абгар на английски език, издадена от нейния внук Лусил Абгар.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *