За помирение с Ереван, Ердоган ще поиска помощ от папата

Spread the love

18.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 5 февруари 2018 г. папа Франсиск ще приеме турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Ватикана. Това е първият път от 58 години насам, в който турски президент получава аудиенция с папата. Тя ще се проведе във Ватиканската Апостолска библиотека.
Според главния редактор на църковно-политическо издание „Регнум“ – Станислав Стремидловски, Ердоган може да използва тази среща за нормализиране на отношенията с Армения.
“Може би сега Ердоган иска да помоли за помощ Светия престол в помирението с Армения, което ще помогне за подобряване на имиджа му на международната сцена и решаване на някои въпроси в арменско-турските отношения”, пише Станислав Стремидловски в своята статия за посещението на лидера на Турция във Ватикана.
Той също така отбеляза, че папата е удобен посредник при съгласуване между Анкара и Ереван, тъй като Ватикана има доверието на Армения, но не е обвързан в сложния процес на уреждане на конфликта в Арцах.
Припомняме, че отношенията на Ватикана и Турция се влошиха през април 2015 г., когато Франциск извърши опело в базиликата „Свети Петър“ в Рим по повод 100-годишнината от арменския геноцид в Османската империя.

 Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *