ЗА ВОДОСВЕТА И КРЪСТНИКА НА КРЪСТА

Spread the love

Резултат с изображение за ջրօրհնեք խաչի

На 6 януари от олтара на Арменската Апостолическа Света църква се отслужва празнична литургия и се провъзгласява “Христос се Роди и Богояви! За нас и за Вас Блага вест !”. И се избира кръстник на Светото Рождество Христово.

В края на Светата празнична литургия се извършва и Водосвет, който олицетворява Светото Кръщение на Исус Христос в река Йордан.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nНашият Спасител с кръщението си на крехката 30- годишна възраст в тази река отвори в човешката история нови страници. В този ден Небето и Земята станаха Едно Цяло, чу се Божият глас, Божият дух слезе върху раменете на Исус и така даде на човечеството пътят към Спасението, който да го доближи до Бога.

Светите отци на Арменската Апостолическа Света църква спазват канона, при който при Водосвета се избира кръстник, който на свой ред като че ли създава мистичната връзка с Йоан Кръстител- кръстникът на Исус Христос.

Светият кръст се поставя във водата, освещава се и се помазва със Светото миро, с което символично кръщението на Исус дава поредния духовен съвет на всички миряни. И след това избрания за тази година кръстник изважда кръста и го носи в своя дом. След седем дена духовният пастир на енорията отива в дома на кръстника, извършва Домосвет и връща кръста в църквата. Този ритуал създава една специфична връзка между кръстника и храма през Новата година, с която кръстника получава Божията благодат.

Отец Храчя Гьозалян,

Духовен пастир на Арменската църква “Св. Саркис” – Варна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *