„ЗА ВАС Е ТЪРГОВИЯ, ЗА НАС- СМЪРТОНОСНИ ОРЪЖИЯ” – Армения критикува Израел за продажба на оръжия на Азербайджан

Spread the love

03.05.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Армения е сигурна, че надпреварата във въоръжаването е много опасна за региона в Южен Кавказ. Министърът на външните работи на Република Армения Зохраб Мнацаканян представи позицията на арменската страна относно доставката на израелски безпилотници на Азербайджан.

Продажбата на оръжия на Азербайджан от страна на Израел не може да не безпокои Ереван, а за това има различни причини, каза министър Мнацаканян в интервю с израелската медия Kan News.

„Преди всичко това, което за Израел е търговия, за нас е смъртоносно оръжие против нашия народ. И ние сме виждали тяхното прилагане срещу нас. Ние имаме загуби от тяхното използване. Сега вие разбирате ли как ние приемаме това? Второ, ние като страна много добре осъзнаваме важността на сигурността си и съм сигурен, че вие много добре разбирате за какво говоря.”, каза Мнацаканян.

Министърът отбеляза, че арменската страна винаги е била и ще бъде уверена във възможностите си да се защитава.

„По този въпрос няма колебания, но има желание и стремеж да се развива мирът и сигурността в нашия регион, да намерим мирни решения на конфликтите на такава основа, която ще бъде приемлива за всички страни. Въпреки че истината е, че нашият регион не е много благоприятен за всичко това.”, каза той.

Напомняме, че през м. февруари 2019 година стана известно, че израелската компания Aeronautics Defense Systems Ltd (ADS) отново може да достави безпилотници на Азербайджан.

Това е същата компания, около която се разигра голям скандал през лятото на 2017 година. След като представители на ВС на Азербйаджан, които бяха придобили нови израелски дронове, бяха помолили сътрудниците на компанията, намираща се в Азербайджан да покаже възможностите на тези дронове. Затова те бяха предложили израелските специалисти да нанесат удари по арменските гранични постове в Арцах (Карабах).

Първоначално израелците отказаха да изпълнят молбата, но мениджърите на компанията, страхувайки, че ще се провали сделката, заредиха сами дроновете и нанесоха бойни удари на арменските позиции. След това Министерството на отбраната на Израел отмени лиценза на тримата ръководители на компанията Aeronautics Defense Systems Ltd (ADS). Но през февруари стана ясно, че са отнети лицензите на физическите лица, а не на компанията.

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *