За анимационния филм “Храбро сърце” арменка от Калифорния получава Златен глобус и Оскар

Spread the love

06.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Калифорнийката Катрин Сарафян е един от най-известните продуценти на анимационни филми в света: творбите й се смятат за шедьоври на модерното кино.
Катрин Сарафян е родена през 1969 г. в град Сан Леандро, Калифорния, САЩ. Майка й – Алис Измирян е държавен деец, а баща й – Ричард Сарафян, служи като свещеник в арменската църква „Св. Вартан“ в калифорнийския град Оукланд.
През 1994 г., след като завършва бакалавърска степен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), младата арменка е назначена в компанията «Pixar Animation Studios», която вече е започнала работа по забележителният анимационния филм “Играта на играчките” ( «Toy Story», 1995 г.).
Според самата Сарафян, работата в добре известно анимационно студио е най-важният й избор в живота й.
Дебютът на арменката, като продуцент в “Pixar”, е късометражния филм “Похищението” (“Lifted”, 2006 г.), който е номиниран за Оскар през 2007 г.
Но основната работа на Катрин Сарафян е в анимационният филм “Храбро сърце” (“Brave”2012 г.), който е нейния първи пълнометражен анимационен филм.
Успехът на “Храбро сърце”, който разказва за борбата за независимост на Шотландия, надминава всички очаквания. През 2013 г. колоритният филм на Катрин Сарафян е признат за най-добър анимационен филм на годината на церемониите за наградите “Златен глобус” и “Оскар”.
Катрин Сарафян за първи път посещава Армения през 1994 г., а през лятото на 2011 г. присъства на откриването на Центъра за творчески технологии TUMO в Ереван. Американският продуцент често говори за произхода си в интервютата, като отбелязва, че в бъдеще би искала да заснеме анимационен филм за Армения.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *