ЗАЩО РУСКИЯТ ЦАР НИКОЛАЙ БЕ ПОСЕТИЛ ГЮМРИ (АРМЕНИЯ) ИЛИ ИСТОРИЯТА НА ИЗГОРЯЛАТА ЦЪРКВА

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 31.07.2018 – Вторият по големина град в Армения – Гюмри е икуменически град. Тук освен Арменски апостолически църкви има и Арменска католическа църква, както и Руски православни църкви. В града на Църквите има 4 Православни църкви.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nПравославната църква „Св. мъченица Александра” е най-старата от тях и се намира в територията на 102-та руска военна база в Гюмри.

Църквата „Св. мъченица Александра” е проектирана през 1836 година по заповед на руския цар Николай I, а след една година са стартирани строителните дейности. На 4 октомври 1837 година лично царят е присъствал на първата копка.

Սուրբ Ալեքսանդրիայի եկեղեցին ԳյումրիումКазват, че църквата е кръстена на Света мъченица Александра Римска, понеже светицата е била покровителка на съпругата на цар Николай – Александра Фьодоровна. Има мнение, че тъкмо в чест на царицата старото име на Гюмри е било Александропол, но повечето факти твърдят, че градът е бил кръстен на Света мъченица Александра Римска.

Alexandra Fedorovna by C.Robertson (1840s, Hermitage).jpgПроектът на църквата е начертал инженер-полковник Руденков. Според историческите сведения, в строителните дейности на тази църква, която е построена в типичен руски православен стил, са участвали и генерали от арменски произход, а върху основното строителство са работили местните арменци. Според проекта, храмът може да побере 800 войници. Строителството е траело 5 години. Освещаването се е състояло през 1842 година.

Храмът „Св. мъченица Александра” е служила като молитвен дом за руските войници до 1918 година. „През 1918 година, по време на инвазията на турците, за да се защити от тях, свещеникът на църквата е заключил портите на църквата. Турците запалили храма. В този пожар свещеникът – отец Матвей и няколко руски военнослужещи са загинали от пушека.”, разказва духовният пастир на църквата отец Тимофей.

Изгорялата църква през 1941 година частично е била възстановена и е превърната във военен клуб. Църквата „Св. мъченица Александра” като молитвен дом отново отваря вратите си през 2009 година, след като е била изцяло възстановена. Възстановяването е осъществено с помощта на руския патриарх и командването на 102-та руска военна база.

Вече почти 10 години руските военнослужещи и техните семейства посещават църквата „Св. мъченица Александра” и се молят на Бог. Всяка неделя духовният пастир отслужва Св. Литургия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *