Защо в Турция заплашват турски адвокат, съпруг на бивш депутат в турския парламент, която е от арменски произход?

Spread the love

10.01.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Видният турски адвокат Ердал Доган, съпруг на12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n Селина Доган, бивш депутат в турския парламент от Кемалска Републиканска Народна партия (CHP), която е от арменски произход, получавал смъртни заплахи от турски националисти, понеже защитавал правата на арменците в Турция.

Според турския информационен сайт artigercek, освен, че Ердал Доган получава смъртни заплахи, бива подложен и на гонения. Преди дни пред офиса му се появили група младежи, които разпитвали съседите кога Доган идва на работа, или кога свършва работното му време.

Охранителните камери на входа на офиса на Елдар Доган са фиксирали лицата на тези младежи и записите са били предадени на полицията.

Елдар Доган е известен с активната си дейност за защита на правата на арменците в Турция. След убийството на арменския журналист в Турция Хрант Динк, Доган е бил адвокат на семейството му. Между другото подобни заплашителни писма получаваше и самият Хрант Динк, преди да бъде убит пред редакцията на арменския вестник „Агос” в Истанбул, на който той бе главен редактор.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *