Завърши монтажа на статуята на Свети Нарегаци във Ватикана

Spread the love

22.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Ватиканът приключи с инсталирането на двуметровата бронзова статуя на арменския философ и богослов Григорий Нарегаци.

„През юни 2016 г., по време на посещението на папа Франциск в Армения, Президентът Серж Саргсян подари миниатюрна статуя на Първосвещеника Григорий Нарегаци като символ на поклонение към папата от първата християнска държава и изрази надежда, че в бъдеще това е чудесна възможност да се постави във Ватикана.

Папата благодари на Президента, като даде съгласието си. Малко след това творческия екип, под ръководството на Народния артист на Армения, Давид Йереванци, автор на проекта на статуята, се захвана за работа. В резултат на упорита дейност на творческия екип, в Чешката република бе отлята двуметровата бронзова статуя на Нарегаци. Работа по монтажа му в градините на Ватикана завърши на 21 март 2018 г.”, каза в своята Facebook страница извънредният и пълномощен посланик на Армения във Ватикана Н.Пр. Микаел Минасян.

Архитектът Микаел Харатян и ръководителят на проекта Вардан Карапетян активно участваха в създаването на паметника, а бизнесменът Артур Джанибекян, който прави всичко, за да чуе света за Нарегаци, се присъедини към инициативата и се превърна във втори покровител на проекта.

Скулптурът Давид Йереванци

Припомняме, че тържествено откриване на статуята на арменския философ и теолог Григорий Нарегаци във Ватикана ще се проведе на 5 април 2018 г. в присъствието на папа Франциск,  Всеарменския католикос Карекин II и Президента на Армения –  Серж Саргсян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *