ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ: Манастирския комплекс „Хоромос” – Гробница за арменски царе

Spread the love

06.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Манастирският комплекс „Хоромосаванк” или „Хошаванк” е един от забележителните паметници на арменската архитектура от X-XI век. Намира се в съвременна Турция, в района на Карс, на 15 километра североизточно от средновековната столица на Армения – Ани, на десния бряг на река Ахурян, в затворен граничен район. По едно време манастирът е бил един от религиозните и културни центрове на царството на Ани.

Հոռոմոսի վանքը. 20-րդ դարի Õ½Õ¯Õ«Õ¦Õ¢В момента манастирският комплекс е в разрушено състояние. Въпреки това, до 1920 г., когато регион Карс е част от Руската империя, а след това и от Първата република Армения, комплексът е поразил посетителите с уникалната си архитектура. Хоромосаванк, подобно на много други арменски исторически и архитектурни паметници на Карс, е разрушен до основи през 60-те години на миналия век.

Հոռոմոսի վանքային համալիրի ներկայիս պատկերըМалко хора знаят, че именно в манастира Хоромос е била разположена гробницата на царската династия Багратиди (Багратуни), владетели на царството на Ани. Тук са погребани много представители на арменския царски двор и княжески семейства. В Хоромосаванк е имало и гроба на един от видните арменски монарси от династията Багратуни, цар Ашот III Милостивия, управлявал през 953–977 г., както и гробен параклис.

Հոռոմասի վանքի Սուրբ Գևորգ մատուռը և Ô±Õ·Õ¸Õ¿ Ողորմած թագավորի գերեզմանը. Արամ Վրույրի լուսանկար, 20-րդ դարի Õ½Õ¯Õ«Õ¦Õ¢На изток от църквата „Сурп Кеворк (Св. Георги) на манастирския комплекс са руините на еднокорабен сводест параклис: запазени са само две от стените му. Именно там през 977 г. е погребан Ашот III Багратуни. На стереоскопичните картички на Арам Врюер с образа на Ани, които са публикувани през 1909 г., е изобразен и гробът на арменския цар.

Както можете да видите на стари снимки, горната част на надгробния камък наподобява основата на кръстосан камък. В горната част на гроба, наподобяваща пирамида, е гравиран цар Ашот. Имайте предвид, че тук е погребана съпругата на Ашот III – Хосровануш.

Մարտիրոս Սարյանը (աջից՝ գլխարկը ձեռքին) Ô±Õ·Õ¸Õ¿ Ողորմած թագավորի գերեզմանի Õ´Õ¸Õ¿. 20-րդ դարի Õ½Õ¯Õ«Õ¦Õ¢В началото на ХХ век гробницата на Багратуни в Хоромосаванк е била място за поклонение. Тук са снимани много известни арменци, включително Мартирос Сарян, Ованнес Туманян, Аветик Исаакян.

По време на управлението на Ашот III Армения изпитва икономически и културен просперитет, страната живее в мир. През 961 г. резиденцията на царете е преместена от Карс в Ани, която е провъзгласена за столица на Армения. Около Ани е издигната крепостна стена, в града са изградени дворци и други сгради. В Ани и основните градове на Армения крал Ашот Багратини отваря училища, болници, приюти, за които е бил предназначен отделен бюджет – безпрецедентно за онова време явление.

Памятник царю Ашоту Милостивому (Ашот III Багратуни) в Гюмри Ашот III Багратуни влиза в историята като истински благодетел, заради което е наречен Милостивия. В Гюмри е поставен паметник на Ашот Милостивия (скулптор Фердинанд Аракелян). Царица Хосровануш също не отстъпва на съпруга си: през 966 г. чрез нейните усилия е издигнат манастирът „Санахин”, а през 976 г. – „Хахпат”, както и големи научни и образователни центрове.

Рубен Шухян, Sputnik

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *