Ескалацията на конфликта в Арцах е неизбежна, предупреждават експертите

Spread the love

27.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Ескалирането на военния конфликт между Армения и Азербайджан, свързано с Арцах е неизбежно, каза руски експерт в доклад, според RBC.
Експертите на Центъра за анализ на стратегии и технологии наскоро представиха проучването, озаглавено “В очакване на бурята: Южен Кавказ”.
Конфликтът може драматично да се влоши поради няколко причини: техническото превъзходство на Азербайджан, възможно покачване на цените на петрола, демографски дисбаланс, както и поради невъзможността на арменците да осигурят законно териториите, намиращи се извън бившата автономна област Арцах, смятат експертите.
Според тях, през цялото десетилетие след конфликта в Арцах (1991-1994 г.), се запазва балансът на силите между Азербайджан, от една страна, и Армения и Арцах, от друга, но ситуацията се променя след рязкото покачване на цените на петрола през 2000 г. Балансът на властта се промени в полза на Азербайджан – страна с развита петролна индустрия – казват експертите.
Според SIPRI военните разходи на Азербайджан възлизат на около 300 млн. долара през 2001 г. до около 2,8 млрд. долара през 2013 г. и до 3 млрд. долара през 2015 г. Според военния баланс броят на служителите на въоръжените сили на Азербайджан достига 126 000 през 2016 г. А броят на войските в арменските въоръжени сили възлиза на 45 000 души от 2002 г. насам, а на Арцах – 20 000 души, като половината от тях са от Армения.
Всяко проявление на слабост от страна на Армения може да се превърне в стимул за Баку да започне нови военни операции в Арцах, а в случай на военни действия, Баку може да спечели, предупреждават експертите.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *