ЕРЕВАН ЩЕ АНУЛИРА АРМЕНО-ТУРСКИТЕ ПРОТОКОЛИ

Spread the love

13.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменският външен министър Едуард Налбандян заяви, че през пролетта на 2018 Ереван ще анулира армено-турските протоколи за нормализиране на отношенията.


“До днес, тези документи не са ратифицирани, защото Турция е предложила безпочвени предпоставки, които са в противоречие с буквата и духа на Протоколите. Президентът на Армения заяви през септември т.г., че арменската страна ще обяви Протоколите за невалидни, тъй като там няма никаква положителна промяна в тяхното изпълнение и ние ще се посрещне пролетта на 2018 без тези Протоколи”, каза Налбандян по време на речта си пред Гръцкото външно министерство, се казва в прессъобщението на Външнополитическата служба на Армения.

Едуард Налбандян каза още, че процеса за нормализиране на армено-турските отношения бе инициирана от президента на Армения през есента на 2008 г. и в резултат последва подписването им през октомври 2009 г. в Цюрих. До днес Протоколите за установяване на дипломатически отношения и развитието на взаимоотношенията  не са  ратифицирани от Турция.

Припомняме, че арменският Президент – Серж Саркисян обяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември 2017 г. готовността на Армения да анулира Протоколите.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *