ЕРЕВАНСКАТА ИЗНЕНАДА ЗА ГРИБАЕДОВ ИЛИ ЕДИН ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА РУСКИЯ ДРАМАТУРГ

Spread the love

Ալեքսանդր Գրիբոյեդով

16.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, ИСТОРИЯ – Руският дипломат и поет Александър Грибоедов стана известен с пиесата „От ума си тегли”, която бе забранена да се играе по театрите, докато той бе жив, а самият той бе порицан от руския император поради проявено съчувствие към декабристите.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nНо въпреки всичко пиесата бе играна, а авторът е присъствал на премиерата. Това става само веднъж и то в Ереван, два месеца след това, когато руските войски, под командването на генерал Паскевич освобождават града от владичеството на персийците.

Представлението е играно, но частично – само първата част. Актьорите били бивши офицери, които поради участието си във въстанието на площада на Сената са изпратени в действащата армия в Кавказ. Женските роли също са изиграни от мъже, млади военнослужещи. Репетициите се организирали тайно от автора.

Грибоедов по това време се намирал по дипломатически работи в Ереван. Той работел върху условията на договора за мира с Персия. Заедно с Арменския католикос Нерсес Ащаракеци той разработвал план за репатрирането на арменците в родните си места. За представлението дори не подозирал и това било изненада за него. Премиерата се състояла през м. декември 1827 година, в бившата резиденцията на персийския зместник-сардар. За зрителите са били наредени дървени дълги пейки.

По-късно Грибоедов е написал в спомените си:

„Когато от сцената се чуха диалозите, прошепнах в ухото на Афанаси Красовско, началник на гарнизона в Ереван: О, не, пиесата „От ума си тегли”, строго е забранена“. Но генералът ме прекъсна: „Бог няма да ни издаде!”

Там, където се е издигала крепостта на стария Ереван, вече дълги години се извисяват базалтовите стени на Конячния завод на Ереван. На челно място на тези стени е написано: „В Ереван е представена единствената постановка на пиесата „От ума си тегли”, на която е присъствал самият автор.”

Веднъж великият арменски писател Аветик Исахакян, говорейки за ролята на Грибоедов в живота на арменския народ, е казал, че се изгарят библиотеки, села, градове, но народната памет никога няма да изгори.

Ярко доказателство за тези думи е паметника на Грибоедов в Ереван, училището, което е кръстено на него, улицата, както и произведенията му на арменски език. По време на дипломатическата си дейност, руският драматург е успял от Персия да върне в Армения над 8 хиляди семейства, а от Турция – над 14 хиляди, които на времето принудително са били изселени от родните си места.

Дмитрий Писаренко, Sputnik

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *