Ердоган предизвика гнева на християните, като чете от Корана в катедралата „Света София“

Spread the love

05.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Британското издание „Independnet“ публикува статия, в която пише, че президентът Реджеп Тайип Ердоган прочел пасаж от Корана в бившата патриархалната православна катедрала „Света София“ в Истанбул и с това е причинила недоволство сред християните.

“Говорейки по време на откриването на Празниците на изкуствата в събота, президентът Ердоган прочел първия стих от Корана, в чест на “душите на онези, които са оставили на Турция това наследство – църковната сграда, особено на завоевателите на Истанбул”, пише Independent, като подчертава, че Гърция протестира срещу религиозното използване на православния храм от Турция.

Изданието назова катедралата „Света София“  символ на междурелигиозно и дипломатическо напрежение и отбелязва, че турският лидер описал изявлението си в “това свято и чудесно място”, като сложно и вълнуващо.

„Света София“ (Ая-София) е построена през 324 година и е наречена духовен символ на новата християнска византийска общност. Куполът се срива по време на земетресение и катедралата е възстановена от арменския архитект Търдат от рода Баградуни през 994 година. През 1453 г. тя е пленена от османския султан Мехмед ІІ и е превърната в джамия. През 1935 г., според постановлението на Кемал Ататюрк, „Ая-София“ става музей. През 1985 г. катедралата “Света София” е включена в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Припомняме, че говорителят на Държавния департамент Хедър Науер призова Турция да уважи сложната история на “Света София”.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *