Ердоган: Кой срещу кого е извършил Геноцид

Spread the love

04.01.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Когато обобщиха резултатите за Армения през 2017 г., много експерти отбелязаха, че за Ереван тя не е била успешна във външнополитически план. “Постигнахме ли желаното решение в Арцах?” – Не! “Арменският геноцид” беше ли осъден от всички страни по света, по-специално от Турция? – Не! Армения стана ли най-добрият партньор и глобален играч в други области?!” … – изброява неуспехите изпълнителният директор на Международния център за човешко развитие Теван Бохосян. А тези неуспехи бяха ли неочаквани? Не! Защо? Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в речта си за Геноцида още на 24 април:

“Арменските власти твърдят за клането на християни, клането на арменците. На какво основание правите това твърдение? Това е мръсен подход, какви доказателства имате за такова заключение? Открихме всички наши архиви, в които имаше повече от един милион документи, свързани с този въпрос, и ако има арменски архивни документи, нека те да бъдат разкрити, да ги прегледаме, да разследваме и да проучим въпроса Ако има документи в архивите на трети държави, нека ги разгледаме, след което ние, политиците, трябва да преговаряме и да направим преценка. Не можете да твърдите за Геноцид без документални доказателства.

В нашето общество никога не е имало нещо, което да прилича на Геноцид. Ето защо не можем да се съгласим с тези обвинения. Готови сме да обсъдим този въпрос. По всяко време въз основа на факти и документи. Съветваме Армения да се подготви по съответния начин. Но те няма да ни накарат да приемем обвиненията за Геноцид чрез задкулисното лобиране в парламентите на различни държави. Можете да ни сложите етикета, но ние никога няма да го приемем. Представете доказателства и след това, ако е необходимо, ще отговорим за нашата история. Казвам го с пълна отговорност”.

Припомняме изявлението на бившия Министър на външните работи на Армения – Вартан Осканян, че “включването на международното признаване на Арменския геноцид в Османска Турция в дневния ред на външната политика на Ереван е в резултат на външната политика на Роберт Кочарян през 1998- 2008 г . Същевременно Ереван е поддържал всички възможни дипломатически контакти с Турция”.

В отговор на това изказване Ердоган отбелязва:” Когато бях назначен за министър-председател (през пролетта на 2003 г.), нямаше въздушна линия между Армения и Турция. Но аз отворих въздушния коридор. Сега има редовна товарна служба между Армения и Истанбул … В източната част на моята страна се намира езерото Ван. Там е остров Ахтамар, на който има арменски (принадлежащ на арменските жители на нашата страна) храм, който е бил разрушен, но този храм е възстановен и подновен, а вратите му са отворени за арменски граждани и туристи. Това беше жест на добра воля. Сега повече от 40 хиляди арменци живеят в Турция, които са дошли от чужбина. Защо се преместиха в моята страна? – защото между нас и нашите арменски граждани няма проблеми. В страната има чудесни отношения. Турция е страна на мир и приятелство! Ето защо те се местят тук”.

По отношение на въпроса за споразумението в Арцах, Ердоган изрази мнението, че “решението е забавено от Минската група, която не е в състояние да разреши проблема”.

“Но светът вече е разбрал, че Армения е окупатор в Арцах. Вие трябва да освободите Арцах! Изтеглете войските си! Дайте възможност на десетки стотици хиляди Азербайджанци да се върнат в родните си земи. Ако сте толкова загрижени, замислете се по този повод, за да покажете съпричастност към тези хора, а именно да допринесете за мирното уреждане на конфликта. Кой кого окупира? Кой кого прогони от родните му земи? Кой срещу кого е извършил Геноцид? Събитията в Арцах недвусмислено показват отговора”.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *