ЕНЦИКЛИКА НА ВСЕАРМEНСКИЯ КАТОЛИКОС Карекин II по повод 100-годишнината от Независимостта на Армения

Spread the love

08.12.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Негово Светейшество Карекин ІІ, Католикос на всички арменци, в четвъртък, 8 февруари, след честване на Свети Вартананц, издаде Енциклика по повод 100-годишнината от създаването на Първа независима република Армения.

В енцикликата на Католикоса се казва: “100-годишнината от независимостта е покана да останем посветени на националното ни пробуждане, да запазим родината си силна и да бъдем укрепени в родината си.

Благодарим и на Бог, че нашата нация посреща 100-годишнината от Първата република на Армения и героичните битки през май с възстановената държавност и постижения в Армения и Арцах. По повод 100-годишнината от тези значими събития ние изпращаме своето папско послание на любимия ни народ, с призива, че “Това е победата, която е надминала света, дори нашата вяра”, пише в енцикликата.

„Преди столетие нашият народ беше на ръба на живота и смъртта. Османска Турция, която се възползва от объркването по време на Първата световна война, осъществи планираният Арменски геноцид. Западна Армения и арменски селища бяха разрушени в Турция, турските войски дори влязоха в Източна Армения, заплашвайки съществуването на нашия народ.

Цялата ни нация, обединена в една воля и една душа, се изправи, за да спаси родината, нейния живот и свещени места, за да защити правото си да живее свободно в родната земя. Източна Армения беше спасена от разрухата и клането, а след дълга пауза от пет и половина века арменската държава беше възстановена.

Днес 100-годишнината е покана да останем посветени на националното ни пробуждане, да поддържаме родината си силна и да бъдем укрепени в родината. Този значителен юбилей също е нов етап да се посветим в укрепването на нашия национален живот, продължаване на последователните усилия за уреждане на Арцахския въпрос, укрепване на нашата армия, така че мирът да бъде защитен в нашата родина.

100-годишния юбилей носи послание за национално единство, развитие на отношенията между родината и Диаспората и възстановяването на единството в нашата Църква”.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *